Brendan Fraser i tjockdräkt snackis i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

En dokumentär om Nan Goldin och den amerikanska opioidkrisen, en film om Marilyn Monroe, och Brendan Frasers comeback är heta samtalsämnen i Venedig. Filmjournalisten Christina Jeurling Birro lämnar en rapport från filmfestivalen.

Filmskaparen Darren Aronofskys nya film ”The whale” som visas i Venedig handlar om en överviktig lärare som kämpar för att återfå kontakten med sin dotter. Huvudrollen görs av Brendan Fraser som gör comeback i Hollywood, och det talas redan om att hans prestation skulle kunna ge en oscarsnominering.

– Det kommer säkert att komma kritik kring att han har så kallad fatsuit, men han gör rollen med sådan medkänsla. Det blev stående ovationer när filmen visades, säger Christina Jeurling Birro.

En annan film som fått stor uppmärksamhet på förhand är filmatiseringen av Joyce Carol Oates biografi om Marilyn Monroe, ”Blonde”, med Ana de Armas i huvudrollen, i regi av Andrew Dominik.

Dokumentär om opioidkrisen

Också dokumentären All the beauty and the bloodshed av Laura Poitras har blivit ett hett samtalsämne. Den handlar om den legendariska fotografen Nan Goldin och opioidkrisen som skördat en halv miljoner amerikaners liv. Familjen Sackler – som också ligger bakom stora donationer till flera konstinstitutioner, har tjänat stora pengar på att sälja smärtstillande opioider via sitt  läkemedelsbolag Purdue.

– Det är en otroligt stark dokumentär. Nan Goldin berättar sin egen historia om sitt missbruk och hur hon tar upp kampen mot de stora konstdrakarna, Guggenheim, Louvren etc, för att få dem att inte ta emot donationer från Sackler-familjen, säger Christina Jeurling Birro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.