My Vingren, debattör och spoken word-artist. Foto: SVT Kulturnyheterna

Verbala käftsmällar om nationalism

Publicerad

Hur ser nationalismen ut i Sverige i dag? Skiljer den sig från våra grannländer? Nu ska det redas ut på nationalscenen.

Nationalism är höstens och vårens tema på Dramaten. I flera föreställningar och debatter kommer ämnet att dissekeras.

Först ut att ta sig an ämnet är poeterna. I kväll öppnar Dramaten upp sin spoken word-scen där unga poeter med egenskrivna texter delar ut verbala käftsmällar.

– Jag vill belysa vilka fördelar man får med att vara vit och berätta om det Sverige jag ser, ett ganska kallt och hårt land, säger debattören och spoken word-artisten My Vingren.

Finns det en viss mån av självkritik i dina texter?

– Ja, jättemycket. Den handlar mycket om mina egna skuldkänslor inför att ha massa fördelar som mina vänner inte har.

Helena Seth är programansvarig för spoken word-framförandena på Dramaten&. Hon menar att temat nationalism är en naturlig fortsättning på tidigare ämnen som teatern har tagit upp:

– Vi har gjort flera så kallade aktuella nedslag här på Dramaten. Vi fokuserar på olika samhällsfrågor. Det har varit om arbetslöshet bland ungdomar, det har varit växande ekonomisering av samhället, det har varit om klasskillnader. Det ena leder till det andra. Ju större klasskillnader och högre arbetslöshet, desto större blir effekterna av nationalism.

”Manifest 2083” spelas också

Spoken word på Dramaten framförs både den 24 och 25 oktober. Senare i höst spelas den uppmärksammade danska föreställningen ”Manifest 2083”, som baserar sig på massmördaren Anders Behring Breiviks manifest.

Även den ingår i Dramatens större temasatsning om nationalism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer