Foto: TT/AP

Vietnamesisk bloggare frisläppt

Uppdaterad
Publicerad

Vietnam har släppt den ledande regimkritikern Nguyen Van Hai ur fängelse som har valt att resa till USA, meddelar en taleskvinna för amerikanska utrikesdepartementet enligt AFP.

Bloggaren Hai, med pseudonymen Ðiu Cày (”Bondens pipa”), dömdes för två år sedan till tolv års fängelse för påstådd skatteflykt och antistatlig informationsspridning. 62-årige Van Hai utmanade med sin nätjournalistik enpartistaten Vietnams informationsmonopol men fängslas 2008 och har sedan dess utstått fruktansvärda umbäranden, enligt en rad pressfrihets- och människorättsorganisationer som tagit upp hans fall.

Deporterades i hemlighet

Nguyen Van Hai har bland annat skrivit om kritik mot Kina, som bråkar om äganderätten till två öar med Vietnam, och statlig korruption.

Han emigrerar dock inte till USA frivilligt, utan deporterades i hemlighet, uppger hans före detta fru Duong Thi Tan för Radio Free Asia.

Förtryck av oliktänkande

Det vietnamesiska kommunistpartiet styr Vietnam sedan 1975 men dess förtryck av oliktänkande har enligt rapporter kraftigt förvärrats de senaste åren. USA förkunnade ändå för ett par veckor sedan lättnader i ett 40-årigt vapenembargo mot landet, för att stödja landet i just gränskonflikten med i Sydkinesiska sjön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.