Sofia Helin och Anette Lundberg programleder ”30 liv i veckan”. Foto: SVT/ Janne Danielsson

”Viktigt att inte romantisera självmord”

Uppdaterad
Publicerad

Att skildra självmord på film och i TV kräver ett stort mått av varsamhet. Producenten bakom SVT-serien ”30 liv i veckan” berättar om hur programmet gått till väga.

Dokumentärserien ”30 liv i veckan” har sänts i SVT de senaste veckorna. Programmet handlar om självmord och titeln anspelar på antalet människor i Sverige som varje vecka tar sitt liv.

Efter att Netflix nyligen sjösatt sin ungdomserie ”13 skäl varför” har en debatt blossat upp i USA. Skolor och psykologer har anklagat serien för att glorifiera självmord och att den skulle kunna inspirera tonåringar att ta sitt liv.

Experter har förhandsgranskat

Just risken för att hamna i ett romantiserat berättande om självmordshandlingar har varit viktigt att undvika för ”30 liv i veckan”, säger programmets producent Lisen Lindahl.

– Det var en ovanligt lång förberedelsetid där vi gick igenom de här frågorna noga. Vi kopplade in flera forskare och experter supertidigt, sedan har 6-8 experter fått förhandstitta på programmen och komma med synpunkter. Det har varit en enorm trygghet att luta sig mot folk som arbetat med de här frågorna i 30 år.

WHO har riktlinjer

Världshälsoorganisationen, WHO, har sammanställt rekommendationer för medier kring hur de bör rapportera om självmord. Bland annat bör man vara försiktig med bildpubliceringar av den avlidna personen och undvika detaljerade beskrivningar av tillvägagångssätt. Dessutom bör tyngden i rapporteringen ligga på sorgen efter den avlidne.

WHO skriver att medias rapportering om frågan har stor betydelse och att sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord. Samtidigt visar forskningen att en balanserad beskrivning kan ha positiva förebyggande effekter.

Har klippt om programmen

”30 liv i veckan” har arbetat utifrån WHO:s riktlinjer och har vid några tillfällen arbetat om sitt material efter att experterna haft synpunkter under förhandsgranskningen av avsnitten. 

– Det har hänt att vi har klippt om programmen. Framförallt har det handlat om hur länge man uppehåller sig vid bilder av en person, eller vid någons grav. Det har varit centralt att inte romantisera eller ikonisera, säger Lisen Lindahl.

Vad har varit det svåraste i arbetet med serien?

– Vi har haft fantastiska medverkande i programmet som delat med sig av sina erfarenheter. På förhand trodde jag att det skulle kännas svårt. Men vi har haft personer som verkligen har velat berätta, som varit väl grundade och trygga i att de är redo.

Länk: Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

WHO:s riktlinjer för hur media bör rapportera om självmord

  1. Sensationsjournalistik bör undvikas, särskilt när det gäller kända personer. Man bör inte heller publicera fotografier av den avlidna eller av scenen för suiciden. Man bör också avstå från löpsedels- och förstasidesrubriker.
  2. Detaljerade beskrivningar av den använda metoden bör ej förekomma. Forskning har visat att mediebevakning av suicidfall ger större effekt på metoden som väljs än på antalet suicidfall.
  3. Upprepad och onyanserad medierapportering om suicid har en tendens att särskilt hos unga människor befrämja suicidgrubblerier.
  4. Suicid får inte beskrivas som en metod att klara av personliga problem på, som att misslyckas i en examen, att ha ekonomiska svårigheter och liknande.
  5. Suicid bör varken återges som något oförklarligt eller beskrivas på ett förenklat sätt. Suicid beror aldrig på en enstaka faktor eller händelse. I många fall finns ett samband med psykisk sjukdom, särskilt depression, eller missbruk.
  6. Media bör samtidigt med sin rapportering ge information om att suicid kan förhindras och var hjälp finns att få.
  7. Att glorifiera suicidoffren som martyrer eller förebilder riskerar att ge mottagliga personer uppfattningen att samhället högaktar suicidbeteende. I stället bör betoningen ligga på sorgen efter den avlidne.
  8. Att beskriva de fysiska konsekvenserna av ett icke fullbordad suicid (exempelvis hjärnskador, förlamning) kan ha en avskräckande effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.