Foto: Maximteatern

Viktoria Tocca ordnade sin egen roll i ny musikal

Uppdaterad
Publicerad

Robert James Wallers roman Broarna i Madison county förevigades på film 1995 med Meryl Streep i rollen som hemmafrun Francesca och Clint Eastwood i rollen som fotografen Robert. Nu sätts musikalen för första gången upp på svenska.

Hon må vara ny som producent men Viktoria Tocca har en lång erfarenhet från musikalbranschen internationellt där hon bland annat har spelat rollen som Christine i Fantomen på operan i Danmark. Men hon har knappt synts på den svenska musikalscenen.   

– Jag såg Broarna i Madison County på Broadway 2014. Jag hade en liten aning om vad det skulle handla om men jag var inte beredd på att bli så oerhört drabbad av historien. Jag satt på riktigt ensam i teatern och Helena Bergström-snorgrinade utan någon vän eller någonting att torka mig på. Jag var helt förstörd efter den här föreställningen. På ett bra sätt.

Tog saken i egna händer

Viktoria Tocca förstod att om musikalen mot förmodan skulle sättas upp i Sverige i närtid, skulle hon inte få spela huvudrollen som Francesca. Någonting som kändes nödvändigt efter upplevelsen på Broadway.

– För att det var ett fantastiskt kvinnoporträtt, musik som passar min röst perfekt, en kvinna i min ålder med all problematik som uppstår i livet vid den tidpunkten. Och då fattade jag också väldigt snabbt att om en annan producent sätter upp den i Sverige då kommer inte jag att få spela Frascesca. För att jag är inte tillräckligt känd hemma i Sverige. Och då började jag gräva i det där hur man får tag i rättigheterna.

Svårt att jobba i Sverige

Hon fixade rättigheterna, och nu sätts Broarna i Madison county upp på Maximteatern i Stockholm.

– Det har varit svårt att få jobb i Sverige eller att ens få komma på audition för att folk inte riktigt vet vem man är eller vad man kan. Och då sitter inte jag hemma och tycker synd om mig själv, jag mina egna arbetstillfällen. Startar eget produktionsbolag, köper rättigheter till Borarna i Madison county och så gör vi det här, säger Viktoria Tocca.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer