Konstnären Lars Vilks gästar Deichmanske bibliotek i Oslo. Foto: TT/ Oslo kommun.

Vilks stödtalar för Dan Park i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg vecka, den 23 oktober, kommer konstnären Lars Vilks att hålla en föreläsning om gatukonstnären Dan Parks konst på Deichmanske bibliotek i Oslo.

Deichmanske bibliotek är Norges största folkbibliotek och har årligen 2,3 miljoner besökare. Det är i en av bibliotekets lokaler som en islamfientlig webbsajt har hyrt in sig och bjudit in Lars Vilks att hålla föreläsning om gatukonstnären Dan Parks bilder.

– Jag ska föreläsa om bildtolkning, för man har inte tittat på kontext och analys av Dan Parks bilder tidigare. Min tolkning av Parks bilder är att de ironiserar och gör satir av politisk korrekthet säger Lars Vilks till Kulturnyheterna.

Dömd till fängelse

Dan Park dömdes i augusti i år till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. Han hade då ställt ut 9 stycken verk på Malmögalleriet Rönnquist & Rönnquist. Några av bilderna framställde Jallow Momodou, vänsterpartist och ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa som kedjad slav och ett av verken visade texten ”Zigenarbrott är något gott”.

Lars Vilks kommer på biblioteket att hålla en bildvisning med de bilder som Dan Park har dömts för  samt bilder som hårt ifrågasatts. En av bilderna föreställer den norske terroristen Anders Behring Breivik som modell för klädmärket Lacoste.

På Deichmanske bibliotek menar man att alla norska medborgare har rätt att hyra in sig, oavsett politisk ståndpunkt. 

– Eftersom vi har en bibliotekslag som säger att ett folkbibliotek ska vara ett ställe för alla kommunens invånare, oavsett politisk ståndpunkt, religion eller social bakgrund har vi bedömt att vi inte har skäl att neka dokument.no tillgång till våra lokaler. Vi håller yttrandefriheten högt, säger bibliotekschefen Kristin Danielsen.

Behring Breivik skrev på sajten

Webbsajten document.no som har hyrt in sig på Deichmanske bibliotek, är en av webbsajterna som terroristen Anders Behring Breivik skrev flitigast på och enligt redaktören på den norska antirasistiska norska organisationen Vepsen, Tor Bach, är webbsajten starkt islamfientlig.

– Jag tycker att det är fel beslut av biblioteket att upplåta sina lokaler till document.no, säger Tor Bach. Det är en dystopisk och islamfientlig sajt där konspirationsteorier mot myndigheter och hela det demokratiska systemet frodas. Biblioteket borde dra tillbaks sitt beslut att upplåta sina lokaler.

Yttrandefriheten viktig

På Deichmanske bibliotek har man diskuterat om det är etiskt försvarbart att hyra ut sina lokaler till document.no och kommit fram till att yttrandefriheten är viktigast.

– Självklart har jag slitit mycket med etiska avvägningar som tillexempel vad våra anställda tycker, men vi måste vara tydliga.  Det blir farligt om bibliotekschefens personliga och politiska syn styr innehållet i ett bibliotek. Det är klart att det hade varit enkelt för mig att säga nej till detta, men det skulle vara lika problematiskt, säger bibliotekschefen Kristin Danielsen.

Hade du kunnat säga nej?

– Självklart hade jag kunnat säga nej, men då inskränker jag den grundläggande rätten för att yttra sig fritt i Norge säger hon.

Bibliotekschefen Kristin Danielsen vill varken kommentera webbsajten som har hyrt in sig på biblioteket eller innehållet i föreläsningen.

– Jag vill inte kommentera innehållet i den här föreläsningen eftersom det inte är biblioteket som är ansvariga för innehållet, samtidigt vill jag ta avstånd för alla rasistiska, nazistiska och fascistiska tendenser. Det ska inte på något sätt knytas till bibliotekets uppdrag eller värderingar.

Nära bombade regeringsbyggnaden

Deichmanske bibliotek ligger bara 200 meter från Norges regeringsbyggnad vilket resulterade i att även biblioteket träffades Anders Behring Breiviks sprängladdningar i juli 2011. Huvudingången höll stängt i flera månader efter attentatet. Detta menar Tor Bach på Vespen, borde göra det ännu enklare för biblioteket att säga nej till att hyra ut sina lokaler till document.no.

– Document.no tillhör samma muslimfientliga rörelse som Anders Behring Breivik var en del av. Nu ger biblioteket, som själva drabbades av terrordådet, utrymme till de här rösterna. De borde revidera sitt beslut och inte bjuda in dem.

Att biblioteket upplåter sina lokaler till en muslimfientlig webbsajt tror inte Tor Bach kommer att legitimera de åsikter som uttrycks på webbsajten, men han tror att muslimer kan komma att känna sig exkluderade.

– Oslos huvudbibliotek används av många muslimer och när ett sådant här möte hålls på biblioteket kan många muslimer känna sig utestängda säger journalisten Tor Bach.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet