Från vänster: Maia Hansson Bergqvist, Cecilia Callander, Nanna Blondell, Stina Ekblad, Siri Hjorton Wagner,Cecilia Forss och Hedda Stiernstedt Foto: Andreas Öhman/Naive Fiction

Serie där kvinnor får vara ”lite bad ass”

Publicerad

De vill göra tv-serie om kvinnor som söker rättvisa – och började med att släppa en trailer.

I helgen dök det upp ett klipp på Youtube med titeln ”Dom jävlarna ska skjutas”, ett citat från Annika Norlins aka Säkerts låt om en våldtäkt, ”Allt som är ditt”. Klippet inleds med ett minst sagt obehaglig samtal mellan två män som får ett abrupt slut när de båda kidnappas.

Stina Ekblad som advokat

Sen följer två minuter av klassisk traileruppbyggnad, där Stina Ekblad i rollen som före detta advokat förklarar för sex unga tjejer hur hon fått nog av rättssystemet och tänker ta saken i egna händer. Varpå dessa unga tjejer beväpnar sig och ger sig ut i ”kampen för rättvisa”.

Trailern är en del i en Kickstarter-insamling, inspelad av gratisjobbande skådisar och med lånade kameror.

– Alla skådespelare har gått in med sitt arvode som en insats i produktionen, alla som är inblandade tror på idén, säger Anna Wallmark, producent på bolaget EyeWorks.

Revenge-genren

Bakom ”Dom jävlarna ska skjutas” står produktionsbolagen EyeWorks och Naive Fiction. Andreas Öhman är en av grundarna av det senare samt regissören och initiativtagaren bakom projektet.

– Jag har haft den här idén ett tag. Dels för att jag har läst mycket om olika kvinnor som utsatts för våldsbrott, exempelvis ”Flickan och skulden”. Jag är dessutom ett stort fan av revenge-genren där kvinnor slår tillbaka, som ”Kill Bill”.

Trailern är enligt Andreas Öhman tänkt att både skapa intresse för projektet, men även att lyfta frågan om våldtäkt och våldsbrott mot kvinnor. Sen menar han också att tv-serier av det här slaget behövs.

– Allt kan inte bara vara ”Game of Thrones” där det är 80 procent män. Vi vill göra en serie där kvinnor får vara lite bad ass.

Positivt reaktioner

Än så länge har man inte vänt sig till någon tv-kanal med projektet, men de reaktionerna man fått har varit överväldigande positiva. I skrivandets stund har 3848 personer gillat projektets facebooksida.

– Det har verkligen exploderat, vi har fått enorm uppbackning. Vi närmar oss 170 finansiärer, säger Anna Wallmark.

Att göra en trailer innan man kontaktat några tv-bolag är enligt Anna Wallmark även ett sätt att testa om det finns ett intresse för denna typ av berättelse hos publiken.

Är det inte bara ett marknadsföringstrick?

– Verkligen inte, vi jobbar inte på det sättet.

Vad krävs för att det ska bli en serie?

– På våran kickstarter har vi ansökt om 200.000 för att kunna ta fram en storyline, fortsätta med manusarbetet och göra research kring karaktärer och case. När vi känner oss redo kommer vi ta det till en kanal, säger Anna Wallmark.

Man måste ta i

Med tanke på klippets våldsamma innehåll och politiska agenda, kommer det troligtvis väcka vissa negativa reaktioner. Något Anna Wallmark är medveten om.

– Det kommer nog komma, det är vi beredda på, men vi har inte fått några än. Man måste ta i någonstans för att det ska lyfta ur ett brus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet