SVT:s Johanna Bäckström Lerneby vann pris i kategorin årets berättare. Foto: Magnus Bergström/Stora JournalistprisetVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s Johanna Bäckström Lerneby är årets berättare

Publicerad

Årets bästa journalistik är utsedd: Aftonbladets Kerstin Weigl mottog Lukas Bonniers Stora Journalistpris och Kristoffer Örstadius blev årets förnyare.

På prisgalan på Operaterassen i Stockholm samlades svensk media på torsdagskvällen för att prisa årets bästa journalistik.

Kvällens första vinnare blev SVT-journalisten Johanna Bäckström Lerneby, som blev årets berättare för reportaget i tidningen Filter om det så kallade gödselbrunnsmordet. I ”Att skapa ett monster” beskriver hon en uppväxt präglad av allvarligt fysiskt och psykiskt våld för den morddömde mannen.

”För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik”,skriver juryn i sin motivering.

– Det känns jättebra! Det har ofta klagats på att det är för mycket blåljus i journalistiken, och jag har alltid hävdat motsatsen. Kriminaliteten säger något om samhället, så jag ser det här som ett erkännande för kriminalreportaget, säger Johanna Bäckström Lerneby, som idag är publiceringsledare för SVT Sport.

Stora Journalistpriset till Kerstin Weigl

Aftonbladets Kerstin Weigl mottog Lukas Bonniers Stora Journalistpris för att i sex års tid ha granskat mäns våld mot kvinnor i Sverige och utomlands.

”För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden​”, skriver juryn i sin nominering.

– Oj oj oj. Det är som att bli upplyft till en stor journaliststjärnhimmel, det är Cecilia Uddén, Amelia Adamo, Cecilia Hagen... Det är svårt att smälta, säger Kerstin Wigl när hon tar emot priset.

SCA-affären årets avslöjande

Svenska Dagbladet journalister Andreas Cervenkas och Torbjörn Isacson vann pris för årets avslöjande. Granskningen som blivit känd som SCA-skandalen visade hur SCA:s ledning och styrelse lade ut enorma summor på att använda företagets affärsflyg.

– Det har varit ett väldigt slitigt år i arbetet med detta, det känns fantastiskt, det känns som en seger för ekonomijournalistiken, sa Andreas Cervenka när duon mottog priset.

”För att de i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger”, skriver juryn i sin motivering.

”Hackerjournalist” årets förnyare

Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter vann priset som årets förnyare för sin journalistik som använder data och programmering för att avslöja missförhållanden i samhället, något som gör att juryn benämner honom som ”hackerjournalisten”.

”För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle”, skriver juryn i sin motivering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer