Foto: TT

Vinylkrisen orsakar konkurrens i artistvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska artisten Ed Sheeran tvingades göra klart sitt album tidigare än väntat, enligt honom hade Adele bokat upp alla vinylfabriker, det skriver The Guardian.

– Det var jag, Coldplay, Adele, Taylor, Abba, Elton – alla vi försökte få våra vinyler tryckta samtidigt, säger Ed Sheeran.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om hur en världsomfattande vinylbrist skapar stora leveransproblem och långa köer för framförallt mindre skivbolag och artister. Nu berättar världstjärnan Ed Sheeran att även han påverkats av den rådande situationen.

– Det finns ungefär tre vinylfabriker i världen, så man måste vara ute i god tid och Adele har i princip bokat upp alla vinylfabriker, så vi var tvungna att få en plats och få ut albumet, säger han i en intervju med det australiensiska radioprogrammet Kyle and Jackie O.

För att kunna släppa sitt nya album equals på vinyl samtidigt som det blev tillgängligt på strömningtjänsterna var Sheeran tvungen att göra klart sitt album tidigare än väntat. Och han är inte ensam. Flera stora världstjärnor är i år aktuella med nya skivor.

– Det var jag, Coldplay, Adele, Taylor, Abba, Elton – alla vi försökte få våra vinyler tryckta samtidigt, säger Ed Sheeran.

Efterfrågan ökar

Efterfrågan på vinylskivan har de senaste året ökat och i Sverige har vinylförsäljningen gått om försäljningen av CD:en. Men när allt fler artister ska släppa sin musik på vinyl växer köerna hos vinylfabrikerna.

Enligt tidningen Variety har mer än en halv miljon exemplar av Adeles nya skiva 30 pressats för att möta efterfrågan i vinylboomen. Något som gjort köerna längre men också tvingat andra artister att tävla om en plats i kön hos presserierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.