Foto: SVT

Virtuella fester för den i coronakarantän

Uppdaterad
Publicerad

När den fysiska världen begränsas kliver den virtuella in. Efter att restriktioner införts för klubb- och konsertlokaler i Europa, har aktiviteter för den festsugne flyttat till internet.

Kina var det första landet där människor hamnade i karantän för att minska spridningen av coronaviruset. Ur isoleringen uppkom en gemenskap. På sociala medier började människor livesända allt från ”sovrumsfestivaler” till dj:sets på stora klubbar i Shanghai. Vem som helst kunde delta genom att titta.

Nu har restriktioner införts i flera europeiska länder och som en följd har fenomenet nu kommit till Sverige. Sedan förra veckan råder förbud mot sammankomster över 500 personer, och människor uppmanas generellt att hålla avstånd för att minska smittspridningen av viruset.

Coronaviruset och kulturen

I helgen tittade svenska Isak Eliasson på en sändning från en tom klubb i Gent i Belgien. Det var fyra Dj:s som spelade en timme var mellan klockan 19–23 på Facebook live. Vid ett tillfälle var det 18 000 människor som kollade på livesändningen.

– Det var ingen publik, men de körde full ljus-rigg med rök och asbra ljud på streamen. Det var nice! De kallade eventet för Lockdown sessions, säger Isak Eliasson och fortsätter:

– Det var över förväntan, om man gillar att klubba så kan man få ut något av att kolla på sådana här streams.

Även i Sverige har man sänt från klubbar. Slakthuset i Stockholm hade en egen lockdown som de sände från i lördags. Dj:s som spelade var bland annat Axel Boman och Jeremy Olander.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet