Fotografen Bruce Weber, Vogues chefredaktör Anna Wintour och fotografen Mario Testino. Foto: TT

Vogue bryter samarbete med trakasserianklagade fotografer

Uppdaterad
Publicerad

Trots att uppropen haglat från otaliga branscher under hashtaggen #metoo har det varit förhållandevis tyst från modevärlden. Men i en artikel i The New York Times anklagas nu två av modefotografins mest kända namn för ofredanden. Uppgifterna har fått modemagasinet Vogue att avbryta samarbetet med fotograferna.

Sammanlagt handlar det om 13 vittnesmål om bland annat ovälkommen beröring, trakasserier och privata nakenfotograferingar som riktas mot Mario Testino, 63, medan Bruce Weber, 71, anklagas för liknande tilltag av 15 personer.

Samtliga vittnesmål kommer från manliga modeller och tidigare assistenter, skriver The New York Times.

Bruce Weber och Mario Testino har båda nekat till anklagelserna. Testino har via sin jurist uppgett att vittnesmålen ”inte kan anses trovärdiga”.

Vogues svar: nya riktlinjer

Nu bryter modemagasinet Vogue samarbetet med Mario Testino och Bruce Weber på obestämd tid.

Enligt tidningens chefredaktör Anna Wintour, som motiverar beslutet på tidningens hemsida, ligger vittnesmålen som lyfts i The New York Times artikel till grund för avstängningen.

Hon skriver också att Condé Nast – tidningsförlaget som äger Vogue – har svarat med att formulera riktlinjer för koncernens arbetsplatser. Bland annat förbjuds hädanefter alkohol och droger under fotosessioner, och modeller ska på förhand ges chansen att godkänna nakenfotograferingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.