Sexbrottsanklagade filmmogulen Harvey Weinstein Foto: TT

Weinstein åtalad för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Harvey Weinstein åtalas för våldtäkt. En åtalsjury på Manhattan i New York har röstat för att ställa den sexbrottsanklagade filmmogulen inför rätta.

Formellt misstänks han för våldtäkt av första och tredje graden, enligt amerikansk lagstiftning, samt brottslig sexuell handling av första graden.

I USA graderas dylika brott ofta i tre steg, där första graden är värst.

Harvey Weinstein-affären

Enligt tidigare uppgifter handlar det om minst två olika målsäganden och händelser, som ägde rum 2013 respektive 2004.

Vilka offren är har inte offentliggjorts, men tiotals kvinnor har anklagat Weinstein för liknande beteende. Bland dem finns storstjärnor som Daryl Hannah, Uma Thurman, Gwyneth Paltrow och Salma Hayek.

”Det här åtalet för den tilltalade ytterligare ett steg närmare att ställas till svars för våldsbrotten som han nu står anklagad för”, förklarar åklagaren Cyrus Vance i ett skriftligt uttalande.

Han säger vidare att Weinsteins utfall på senare tid mot de målsägandes integritet och den juridiska processen är ”förutsägbara” – och att åklagarsidan är säker på att en domstol kommer att avfärda dessa, så fort bevis i fallet läggs fram.

”Jag tackar de hjältemodiga överlevarna för deras styrka i den här processen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet