Weinstein i uppgörelse – kan tvingas betala 180 miljoner

Publicerad

19 miljoner dollar. Så mycket kan den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein tvingas betala till kvinnor som har anklagat honom för sexuella övergrepp, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hollywoodmogulen dömdes tidigare i år för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor. Domstolen fastställde straffet till 23 års fängelse.

På tisdagen meddelade New York-åklagaren Letitia James att Harvey Weinstein och hans tidigare filmbolagsstyrelse nått en förlikning med dussintals kvinnor som uppger att de blivit utsatta för övergrepp av Weinstein, rapporterar AP.

Kan få sju miljoner var

Totalt handlar det om närmare 19 miljoner dollar, motsvarande cirka 180 miljoner svenska kronor, som ska betalas ut om förlikningen godkänns av federal domstol. De som uppger att de blivit utsatta kan få allt mellan 70 000 kronor och sju miljoner kronor.

”Harvey Weinstein och The Weinstein Company svek sina kvinnliga anställda. Efter trakasserier, hot och diskriminering får deras offer äntligen lite rättvisa,” säger Letitia James i ett uttalande enligt CNN.

Advokaternas kritik

Förlikningen möts dock av kritik från två advokater som representerar flera av kvinnorna. De kallar den för ”djupt orättvis” och säger att de ska komma med invändningar i domstol, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.