Will Smith flyttar inspelning från Georgia i protest mot vallag

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Emancipation med Will Smith i huvudrollen kommer inte längre att spelas in i delstaten Georgia med anledningen av nyligen införda vallagar som människorättsaktivister kallat förtryckande och diskriminerande mot minoritetsgrupper.

Delstaten Georgias styrande republikaner gjorde nyligen ändringar i vallagen som lett till hård kritik från oppositionen och människrorättsgrupper.

Även storföretag som Coca-cola, som har sitt huvudkontor i delstaten, har kritiserat lagen, vilket i sin tur lett till att ett antal republikaner bannlyst drycken från sina politiska kontorslokaler.

Nu meddelar skådespelaren Will Smith och regissören Antoine Fuquas att de inte längre kommer att spela in slaverifilmen Emancipation i Georgia.

”Vi kan inte med gott samvete ekonomiskt stötta lagstiftare som antar vallagar som är utformade för att begränsa möjligheten att rösta” skriver deras respektive bolag i ett uttalande.

Träder i kraft i juli

Kritikerna menar att lagen är utformad för att göra det svårare för minoritetsgrupper, särskilt svarta väljare, att rösta. Bland annat minskas antalet valurnor kraftigt, förfriskningar och vatten får inte delas ut av volontärer till de som köar för att lägga sin röst och identifikationskraven på brevröster skärps – enligt lagstiftarna för att undvika valfusk.

Lagförslaget kom från republikanerna efter att Joe Biden vann över Donald Trump i delstaten med knappa 12 000 röster och två demokratiska senatorer vann i januari vilket i sin tur ledde till en demokratisk majoritet i den amerikanska senaten.

Lagen antogs den 31 mars och träder i kraft 1 juli.

Tidigare Hollywoodprotester

Det är inte första gången Hollywood hotar delstaten Georgia med bojkott med anledning av den politiken som förs. Sedan ett par år tillbaka är Georgia den delstaten i USA som producerar mest film, till stor del på grund av de generösa produktionsrabatter och skattelättnader som erbjuds filminspelningar.

Men delstatens konservativa politik går inte alltid i linje med vad Hollyowood och progressiva skådespelare vill signalera.

I maj 2019 hotade filmjättarna Netflix och Disney med att dra tillbaka produktioner från Georgia med anledning av den så kallade hjärtslagslagen – en mycket restriktiv abortlag. En federal domare blockerade den lagen sommaren 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.