Pharrell Williams låtar har blivit föremål för ett upphovsrättsbråk. Foto: TT

Youtube hotas av miljardstämning

Publicerad

Klippsajten varnas efter att 20.000 låtar inte tagits bort trots krav.

När Googleägda Youtube presenterade den Spotify-liknande betaltjänsten Music Key, slog managern Irving Azoff larm om att företaget saknar rättigheter till 20.000 låtar. Det gäller artister som Pharrell Williams, The Eagles och John Lennon, skriver The Hollywood reporter.

Irving Azoff förvaltar rättigheterna till låtarna efter att ha värvat artister till sitt nystartade företag Global Music Rights, en sorts organisation för upphovsrätt. Men trots att Youtube inte har betalat företaget för de 20.000 låtarna, är det möjligt att sajten faktiskt har rätt att spela dem.

Snårig juridik

Youtube har i många fall fleråriga avtal med skivbolag, men enligt Irving Azoff krävs ytterligare licenser för att skydda låtskrivare, som han säger är extremt underbetalda i sammanhang med digitala tjänster.

Nu överväger han att stämma Youtube på en miljard amerikanska dollar, ungefär 7,8 miljarder svenska kronor, om parterna inte kan enas om det juridiska dilemmat.

”Handlar om attityd”

The Hollywood reporter frågade Irving Azoff varför de driver frågan mot just Youtube och inte exempelvis Spotify.

– Youtube har varit minst samarbetsvilliga och är det företag som våra kunder anser överträder lagen mest. Och så handlar det om deras attityd, svarade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.