Jay ritar kartor och viskar Foto: Martin Ekelin/SVT

Jay ritar kartor och viskar – hans filmer har setts en miljon gånger på Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Ryser du av välbehag när du tittar på någon som viker handdukar i perfekt ordning? Somnar du till ljudet av någon som skär tvål i perfekta kuber? Då är du inte ensam. Hundratusentals människor tittar och delar det som kallas ASMR-videos på nätet. Men varför?

Han sitter i sitt kök och pratar tyst, nästan viskande, i en mikrofon framför sig. Samtidigt filmar en kamera hur han långsamt ritar ut floder i Italien på en karta. Varje liten nyans av pennans skrap mot papperet fångas upp av mikrofonen.

– Min nisch har varit ganska mycket kartor, och att jag pratar. Alla pratar ju inte alls. Jag använder rösten, men lågt och lugnt, säger ASMR-artisten som kallar sig Jay men egentligen heter något annat.

ASMR som hjälp vid sömnsvårigheter

Det var i jakten på ett botemedel för sina egna sömnsvårigheter som Jay började titta på ASMR-klipp på Youtube. Eftersom han har ett stort intresse för kartor och geografi skapade han den typ av klipp som han själv skulle vilja se för att kunna somna. Det visade sig snart att han var långt ifrån ensam om att vilja titta och lyssna på någon som ritar – och lite mumlande pratar – om kartor.

I dag har Jay tusentals följare på sitt Youtubekonto ASMRctica ASMR, och ett av hans klipp har setts av uppemot en miljon youtube-användare.

– Jag tror det är så med ASMR att man inte är ensam om de här nischerna. Man kanske tror det, men det är ändå vissa saker som återkommer. Om någon gör något som ingen tror att någon skulle vilja titta på, så visar det sig att det finns en publik för det också. Kartor fanns det definitivt en publik för, säger Jay.

Vetenskapligt omdebatterat

ASMR står för autonomous sensory meridian response. En beteckning på en sensorisk respons som framkallas av vissa specifika ljud och rörelser, så kallade triggers. Begreppet är vetenskapligt omstritt och fortfarande saknas det en entydig förklaring på varför vissa blir lugna med hjälp av ASMR-klipp medan andra är fullkomligt likgiltiga inför dem.

– Man vet inte riktigt varför vissa människor får de här upplevelserna och andra inte. Det finns lite olika teorier, någon tror att det här var någon slags rest från när vi var primater och plockade löss från varandra och fick någon slags sensorisk belöning. Andra menar att det är en rest från barndomen, förklarar psykologen Jenny Jägerfeldt som de senaste fem åren själv har använt sig av ASMR-videos för att kunna sova.

Har kunnat ersätta mediciner

Enligt ASMR-artisten Jay får han väldigt mycket positiv feedback för sina klipp.

– De säger att ASMR-videor hjälper dem väldigt mycket, vilket känns jätteroligt att höra. De får hjälp främst med sömnsvårigheter, ångest och depression. Vissa har till och med sagt att ASMR har kunnat ersätta deras mediciner.

Nyligen visade en studie från universitetet i Sheffield att ASMR-videos faktiskt kan ha positiva hälsoeffekter – för vissa. Men finns det en risk att klippen blir en lösning på psykiska problem som egentligen kräver professionell hjälp?

– Säg att man har en kraftig social fobi och bara är hemma, istället för att kanske ta tag i den fobin och göra en förändring i sitt liv och hitta behandling för det, så kollar man på ASMR-klipp. Då är det ju kanske inte så bra, säger psykologen Jenny Jägerfeldt.

ASMR-artisten Jay ser inte klippen som ett alternativ till behandling, utan ett möjligt komplement.

– När man lägger ut en ASMR-video första gången tror man inte att det är så allvarligt, eller att det är något viktigt. Men när man får den här bekräftelsen känner man verkligen att man hjälper människor så det är bara att fortsätta, säger Jay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.