Zacke. Foto: Pressbild

Zacke är tillbaka – mer politisk än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Luleårapparen Zacke hyllades och grammisnominerades för sitt förra album Fattigkussen som kom för fyra år sedan och som kretsade kring norrbottnisk glesbygd och utanförskap. Nu är han tillbaka med Pengar. Frihet. Zakaria Jamal. – en skiva där han zoomar in politiskt, men zoomar ut geografiskt.

”Ingen rasist, de hade gärna kunnat bo med någon, för svenska medelklassen den är schysst, de har bara aldrig gillat fattigt folk, de har aldrig gillat fattiga barn, fattiga hus, fattiga delen av stan, det ser så fattigt ut”, rappar Zacke i nya låten Svensk tigerekonomi. Tio år och fyra album in i karriären har Zakarias ”Zacke” Lekberg nått någon slags zenit.

– Det känns som att det här är min mest politiska skiva hittills. Jag leker med den svenska självbilden och den svenska medelklassen, som också är ett diffust begrepp, säger han.

musikrecension

”Ett kaninhål”

Zackes låtar har alltid kretsat kring glesbygd och klass. Inte minst på förra albumet Fattigkussen då han hyllades för sina socialrealistiska låttexter. Men den här gången ville han ta det vidare.

Första låten han skrev till nya albumet heter Fri. Själv beskriver han den som musikaliskt pampig, stor och sakral – ”nästan over the top”. Textmässigt har Zacke försökt ta historierna till nya platser, utanför Norrbotten.

– Skivan innan var ganska liten, inzoomad, små historier liksom. Att flytta upp till Luleå och skriva ännu mer på det här konceptuella om småstad, jag tänker att det är ett kaninhål som jag inte vet hur jag skulle ta mig upp ur, då skulle jag zooma in ännu mer. Den här skivan handlar fortfarande om småstaden men den har nog zoomat ut lite så att det är ännu mer Sverige.

”Kontraster men också nära”

Enligt Zacke befinner sig Sverige i en slags skarv. En skarv som han bland annat försöker beskriva i låten Solsidan, som han fick inspiration till under en resa på saltsjöbanan från Slussen i centrala Stockholm till just dyra villaområdet Solsidan.

– Som Luleåbo är det så konstigt att åka längs den linjen där allt är så fint och dyrt och så kommer den här oasen med Fisksätra. Solsidan och Fisksätra är ju kontraster, men också nära. Vissa kanske är vana vid det men för mig är det ”jävlar, fan va sjukt”, att det är så. Det är den låten som är mest Stockholm – men ganska universal.

Se en längre intervju med Zacke i PSL på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

musikrecension

Mer i ämnet