Zara Larsson Foto: TT

Zara Larsson blir årets artist

Uppdaterad
Publicerad

Zara Larsson tilldelades grammisen på tisdagskvällen. Den numera internationella stjärnan visste själv inte vilken kategori hon var nominerad i, men tog jublande glad emot statyetten under den livesända galan.

Det var med singeln ”Lush life” som den svenska popstjärnan Zara Larsson fick sitt sotra internationella genombrott 2016. Med nära en halv miljard spelningar på Youtube och flera framgångsrika remixer har den 19-åriga svenskan blivit en namnkunnig artist internationellt.

På måndagskvällen tog hon emot priset som årets artist på Grammisgalan:

Grammisgalan 2017

– Tack så mycket! Är så himla glad att  jag fick priset just idag, jag har nämligen tagit ut min tandställning. Vill också tacka min vän som spydde i taxin på väg hit, kanske var han sjuk, kanske var det för att förfesten började vid 12. Tack till min familj och alla mina kompisar, sa en jublande glad Zara Larsson från scenen på Grammisgalan.

Minuterna efter tacktalet berättade Zara Larsson att hon redan vill vinna en ny grammis, gärna då årets album nästa år, för hennes kommande fullängdare:

– Det känns fantastiskt, det här är det finaste priset man kan få i Sverige. Det var exakt det jag ville ha. Att bli uppskattad för det man gör, att folk tycker om det, det känns fint. Priset är så himla fint också, jag vill ha fler!, säger Zara Larsson.

Viktig gala

Hennes senaste singel ”So good” är första låten från hennes kommande album, och har i skrivande stund 15 miljoner spelningar på streamingtjänsten Spotify. På tisdagskvällen besökte hon svenska Grammisgalan, som Zara Larsson menar är ett viktigt musikevent, även för de som lyckas göra internationell karriär.

– Det är motsvarigheten till amerikanska Grammys, och är den största händelsen som finns i den svenska musikbranschen. Det är prestigefyllt att vara nominerad, det är prestigefullt att vinna, och det är prestigefullt att vara här. Artister, producenter, låtskrivare – alla här här, säger Zara Larsson till Kulturnyheterna.

Hoppades på Bryant – eller sig själv

Zara Larsson var nominerad som både årets artist och för årets låt, men var inledningsvis lite osäker på sina chanser inför galan i början av kvällen.

– Jag vet inte vilka kategorier jag är nominerad i!, berättade hon för Kulturnyheterna på röda mattan före prisutdelning.

Årets artist och årets låt.

– Då hoppas jag på årets artist, årets låt hoppas jag går till Miriam Bryant.

Vem tycker du mest förtjänar att vinna en Grammis i år?

– Oj! Ja, jag borde göra det, säger Zara Larsson.

Popstjärnan blev mycket riktigt också årets artist, men årets låt gick till Frans för Melodifestivalen-vinnande singeln ”If I were sorry”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan 2017

Mer i ämnet