Zara Larsson. Foto: TT

Zara Larsson: ”Kvinnohat föder manshat”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag vägrar att göra mig till en mindre person för att behaga samhället, jag vägrar klappa patriarkatet medhårs, säger artisten Zara Larsson i sitt sommarprogram, som sändes i P1 på lördagen.

Många känner igen namnet Zara Larsson av en annan anledning än för sångrösten konstaterar 17-åringen själv. Den yngsta sommarprataren någonsin har, som hon själv uttrycker det, blivit ”en osjälvutnämnd professionell provokatör” genom de högljudda feministiska ståndpunkter hon ofta framför via bland annat sina sociala medier.

För detta har hon blivit hotad med både död och våld och det tar han upp i sitt sommarprat. Men samtidigt som hon tar sig tid att rasa mot patriarkatet och de orättvisor som drabbar kvinnor både i världen och hemma i Sverige sträcker hon också ut en hand till hatarna och är mån om att förklara sina ståndpunkter.

– Jag vill att du som lyssnar ska förstå att jag inte hatar män eller killar som individer. Jag vill att du som lyssnar ska förstå att manshatet är riktat till patriarkatet och machokulturen. Om du har förstått detta vill du då fortfarande våldta mig, vill du fortfarande slå ihjäl mig, vill du fortfarande se mitt lik?

”Alla har en roll i det här problemet”

”Manshatet är för mig en förkortning för hatet mot machokulturen och patriarkatet”, förklarar Zara Larsson och säger att machokulturen lär män att förtrycka sina känslor och nedvärdera allt som anses vara feminint. Men det är män i grupp som upprätthåller dessa värderingar eftersom det är män som har ledande positioner i samhället, menar hon.

– Kvinnohat leder till misshandel, våld, våldtäkter, förföljelse, hot och att kvinnor tvingas jämföras med andra kvinnor. Manshat dödar ingen, skadar ingen, manshatet är inget samhällsproblem. Kvinnohat föder manshat och det är helt naturligt att hata sina förtryckare och vad de utsätter en för.

– Manshat är ingen lösning på något i världen, inget sätt att bekämpa annat hat, men det är en reaktion på kvinnohatet. Alla har en mer eller mindre betydande roll i det här samhällsproblemet, säger Zara Larsson.

Hon avrundade sommarpratet med att tacka alla som har backat och stöttat henne och uppmanade kvinnor att uppmuntra och lyfta fram varandra.

– Att inte höja sin röst är samma sak som att vara delaktig i att upprätthålla dessa samhällsstrukturer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.