Urkainas president Volodymyr Zelenskyj sätter gamla kollegor på högt uppsatta poster i presidentstaben. Foto: TT

Zelenskyj väljer gamla tv-kollegor till presidentstaben

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare komikern och numera Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svors in i måndags. Nu har han börjat forma presidentadministrationen, med branschkollegor som får höga poster i hans stab.

Den ukrainske skådespelaren Volodymyr Zelenskyj gick från historielärare till att vakna upp som president i den populära ukrainska serien Folkets tjänare. En serie som nu speglar verkligheten då den forna komikern och skådespelaren svurits in som Ukrainas president.

Som officiell president har Volodymyr Zelenskyj börjat forma sin presidentstab. Med kollegor från sitt produktionsbolag Kvartal 95. Medgrundaren till produktionsbolaget Serhiy Sefir blir presidentens närmaste rådgivare, skriver Kulturnytt.

En annan kollega och gammal vän till Volodymyr Zelenskyj är Ivan Bakanov som får posten som biträdande chef för Ukrainas säkerhetstjänst. Bakanov skötte även presidentens valkampanj.

Andra som får högt uppsatta roller i Zelenskyjs stab är en av manusförfattarna bakom Folkets tjänare, Jurij Kostiuk och en av producenterna på Kvartal 95, Serhiy Trofimov, det uppger BBC.

Trump anställer Fox-personal

Zelenskyj är inte den första högt uppsatta politikern som sätter gamla vänner eller kollegor från nöjesbranschen på poster i sin presidentstab. Även USA:s president Donald Trump har anställt personer från tv-branschen till sin stab.

Bill Shine var tidigare vice chef på Trumps favoritkanal Fox news och USA:s president valde att sätta Bill Shine på posten biträdande personalchef för kommunikation, han arbetar nu med Trumps omvalskampanj, skriver The New York times.

Mercedes Schlapp, även hon tidigare anställd på Fox, fick posten som Vita husets strategiska kommunikationschef. John Bolton, tidigare medarbetare på Fox, fick rollen som nationell säkerhetsrådgivare av Trump, uppger CBS news.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.