Billie Eilish, Malala Yousafzai, Greta Thunberg och Yung Lean tillhör alla generation Z. Foto: TT

Aktivister och entreprenörer – här är generation Z

Uppdaterad
Publicerad

Z-generationen drömmer stort och jobbar hårt. De föddes in i internetvärlden och är konstant utsatta för ett snabbt informationsflöde. Vissa vill rädda världen, andra vill ta över den. Ur den unga generationen har det redan vuxit fram ett gäng aktivister, entreprenörer och artister som påverkat vår kultur och vårt samhälle. I denna lista har vi tittat närmare på några profiler från den unga generationen Z.

Kylie Jenner

Generation Z växte upp under den globala finanskrisen 2007 och 2008 vilket enligt affärstidningen Forbes gjort många av dem mer drivna av pengar och en säkrare framtid. Något som definitivt stämmer in på den 22-åriga tv-stjärnan, modellen och företagaren Kylie Jenner. Vid 21-års ålder blev hon den yngsta miljardären någonsin, enligt Forbes. Detta tack vare det egna sminkföretaget Kylie cosmetics som Jenner startade 2015.

Två år i rad, 2014 och 2015, listade tidskriften Time henne som en av årets mest inflytelserika tonåringar på grund av hennes enorma popularitet i sociala medier. På Instagram har hon i dag ett av världens största konton, med sina 144 miljoner följare.

Kylie Jenner driver ett framgångsrikt företag. Foto: TT

Billie Eilish

När Eilish var 14 år släpptes hennes debutsingel Ocean eyes på musikplattformen Soundcloud. Sedan dess har hon vuxit enormt i popularitet och just nu är hennes låt Bad guy på Billboard Top 100-listans förstaplats.

Med sin pop-gothiga framtoning och mörka texter har 17-åringen blivit en stark röst för en stor skara unga människor som känner att de saknar en framtid. Enligt en undersökning av analysföretaget Kairos feature har hela 73 procent av de tillfrågade från generation Z uppgett att de har problem med ångest. Eilish själv är inte blyg för ämnet och har i flera intervjuer öppnat upp sig om sin depression.

Billie Eilish på Glastonbury festivalen 2019. Foto: AP/TT

Greta Thunberg

Generation Z är den första generationen att födas in i smartphone-eran. Hela livet har de exponerats för ett konstant nyhetsflöde om världens orättvisor och utmaningar. En del känner att de inte kan påverka sin framtid, medan andra aktiverar sig för att ändra den.

För ett år sedan satte sig 15-åriga Thunberg utanför riksdagen för att skolstrejka för klimatet. Aktionen inspirerade inte bara ungdomar i Stockholm, utan över hela världen, att göra samma sak. I dag är hon en av de mest framträdande klimataktivisterna i världen.

Greta Thunberg tar båten över Atlanten. Foto: TT

Malala Yousafzai

En annan politisk profil från Z-generationen är pakistanska Malala Yousafzai, som blivit världskänd för sin kamp för flickors rätt till utbildning i Pakistan. På grund av sitt arbete utsattes hon för ett uppmärksammat mordförsök av talibaner när hon var 15 år gammal.

Yousafzai var bara 17 år när hon 2014 blev den yngsta personen någonsin att tilldelas Nobels fredspris. Därutöver har hon tilldelats flera internationella utmärkelser och varit med och skrivit självbiografin Jag är Malala.

Malala Yousafzai gästar Skavlan Foto: SVT

Zara Larsson

Den svenska popstjärnan Zara Larsson blev känd redan som 10-åring när hon vann TV4-programmet Talang 2008. Sedan dess har karriären bara pekat uppåt med listtoppar både i Sverige och internationellt.

Larsson har också flertalet gånger hamnat i rampljuset för sina politiska ställningstaganden i olika frågor, vilket gjort henne till en stor feministisk profil och förebild för många unga tjejer.

Zara Larsson Foto: Fredrik Sandberg/TT

Yung Lean

Den svenska rapparen Yung Lean, eller Jonatan Leandoer Håstad som han egentligen heter, slog igenom som 17-åring 2013 med låten Ginseng Strip 2002. Han var en av de första att etablera sig inom subgenren Cloud rap där hans texter ofta handlar om droger, depression och ensamhet.

Sedan genombrottet har Yung Lean släppt sex album, turnerat världen över, varit modell för Calvin Klein, lanserat ett klädmärke och samarbetat med artister som Gucci Mane, Frank Ocean samt danskompaniet Cullbergballetten. 23-åringen är sällan rädd för att bryta den hårda hiphop-personan för att istället visa en känslosammare sida.

Young Lean Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.