Kartellens ”Kinesen” använde insmugglad telefon i fängelset – för att göra musik

Leo ”Kinesen” Carmona intervjuas i fängelset

I den första filmade intervjun inifrån fängelset berättar hiphopbandet Kartellens grundare Leo ”Kinesen” Carmona om hur han lyckades starta gruppen – trots att han satt i fängelse.

Se Kartellen – lys upp skuggorna i SVT Play

I lördagens musikdokumentär Kartellen – Lys upp skuggorna berättar medlemmarna i det kontroversiella hiphopbandet själva om sin kaotiska historia där musikaliska framgångar kantats av missbruksproblem, kriminalitet och politiska kontroverser.

I filmen får vi följa bandet under en omvälvande tid där de börjar ifrågasätta både sitt förflutna och sin framtid. Dessutom får vi ta del av den första filmade intervjun inifrån fängelset med bandets grundare, Leo ”Kinesen” Carmona, som berättar hur han gjorde musik från fängelset.

– Han hade en insmugglad telefon så det var lätt på den tiden, och så postade han brev med texter och så där, berättar Kartellens rappare Sebbe Staxx.

– Jag skickade typ tio beats och sedan sa jag ”sätt på beatsen, jag hör ur min telefon”, berättar ”Kinesen”.

Kartellen – Lys upp skuggorna sänds i samband med Kulturstudion och kantas av både för och eftersnack. Dessutom sänds dokumentären Femtastic – Girls up front där vi får följa ett musikkollektiv som lyfter kvinnliga artister.

Så här ser hela kvällen ut:

20.00 Försnack med Ella Petersson och Ceylan Holago, producent Mångkulturellt centrum.

20.05 Femtastic – Girls up front
Svensk musikdokumentär från 2016. Femtastic är ett musikkollektiv som verkar för att skapa scen och utrymme för kvinnliga artister. Vi får följa grundarna Vanessa "DJ Ney Ney" Marko och Nathalie "Cleo" Missaoui i deras arbete med musiksläpp, klubbar och fester, och genom politiska kampanjer som exempelvis "Fatta", mot sexuellt våld. En film om musik, vänskap, drömmar, mål, familj och feminism.

21.05 Mellansnack med Ella Petersson och Ceylan Holago, producent Mångkulturellt centrum, samt Kim Veerabuthroo Nordberg, kulturjournalist.

21.10 Kartellen – lys upp skuggorna
Svensk dokumentär från 2015. Hiphopgruppen Kartellen är ett av Sveriges mest kontroversiella band. Här berättar medlemmarna i Kartellen för första gången själva om sin kaotiska historia där musikaliska framgångar kantats av missbruksproblem, kriminalitet och politiska kontroverser. Vi får följa bandet under en omvälvande tid där de börjar ifrågasätta både sitt förflutna och sin framtid. Från att ha varit hatade och ifrågasatta som ett rapkollektiv bestående av våldsromantiserande yrkeskriminella har de blivit framgångsrika och hyllats för sina skildringar av det svenska samhällets skuggsidor.

Med: Sebbe Staxx, Leo "Kinesen" Carmona, Kakka, Maskinisten m fl. Regi: Thomas Jackson.

22.25 Eftersnack med Ella Petersson och Ceylan Holago, producent Mångkulturellt centrum, samt Kim Veerabuthroo Nordberg, kulturjournalist.