Tony Irving: ”Det är en samlingspunkt”

Foto: SVT

Nu bjuds det på sommar, sol, Pimms och promenadorkester! När SVT sänder brittiska Last night of the Proms 2015 berättar Tony Irving vad den uppmärksammade konserten egentligen handlar om – och vilken favoritlåten är.

– Det är lätt, om man ser detta utifrån, att se det som något nationalistiskt, att man ska vara stolt att vara britt. Men det är en samlingspunkt, inte bara för gamla britter utan också för nya britter. Det är något som aktiverar alla, berättar Tony Irving i Kulturstudion.

Last night of the proms är en konsert fylld av patriotiska verk från Storbritanniens glansdagar, men den britt-svenska dansaren Tony Irving menar att föreställningen är mer än tillbakablickar till landets förflutna.

– Det är det som är spännande när jag är hemma i England, man ser inte gamla Storbritannien man ser det Storbritannien som är idag, ett mångkulturellt samhälle som samlas runt den här nationalaktiviteten.

Konserten är en slutfas av en åtta veckor lång upplevelse som uppmärksammas både på lokal och nationell nivå. Irving menar att det på så sätt når ut de större delen av befolkningen.

– Skolorna är aktiva i det här med att lära ut musiken under resans gång till ungdomar.

Musikfesten tar i vanlig ordning plats i Royal Albert Hall. I år får vi, förutom sedvanlig pompa och ståt, lyssna till Richard Strauss roligaste verk Till Eugenspiegel samt Griegs Morgonstämning. Men Tony Irving ser mest fram emot en av de mest klassiska verken.

– Rule Britannia är den jag älskar mest, avslöjar Irving.

Konserten bjuder även på världssopranen Danielle De Niese med Sound of Music och Jonas Kaufmann i Nessun Dorma och Rule, Britannia!,  allt under ledning av Marin Alsop.

Kulturstudion kommer förutom själva konserten bjuda på uppsnack, mellansnack, brittiska dokumentären Soul boys of the western world och eftersnack. Uppsnacket börjar klockan 19.00 i SVT2 och SVT Play lördag 23 januari.