SVT228 maj 22.15

Betnér och Gustafsson spelar nazister i Kung Fury

Den har hajpats av bland andra Sagan om ringen-stjärnan Elijah Wood – och trailern har visats miljontals gånger på nätet. Nu är det klart att actionkomedin Kung Fury – där humorduon Magnus Betnér och Björn Gustafsson spelar nazister – får premiär 28 maj i SVT.

Kung Fury är en visuellt spektakulär actionkomedi som tar sitt avstamp i 1980-talets polisfilmer. Filmen blandar kung-fu-slagsmål med arkadhallar, polisreferenser och hackers. Året är 1987, arkadspelen har blivit så avancerade att de utvecklat självmedvetande med noll respekt för varelser med endast ett liv. Kaos och kriminalitet råder på Miamis gator.

Se den officiella trailern här.

Detta är dock ingen match för superpolisen och kung fu-mästaren Kung Fury. En dag får han dock sitt livs tuffaste uppdrag som sänder honom tillbaka i tiden. Via dinosaurier, robotar och asagudar ställs han slutligen mot sin ultimata ärkefiende – Hitler. Även känd som Kung Führer.

Allt började i Umeå

Filmen är regisserad av David Sandberg och producerad i Umeå. Filmprojektet är till stor del finansierat av publiken via gräsrotsfinansiering och har kommit att bli den största framgången i gräsrotsfinansiering i Sverige genom tiderna.

Viral snackis

Actionkomedin har redan blivit en viral snackis – och trailern har visats 8,5 miljoner gånger på Youtube. Samtidigt har Hollywoodstjärnan Elijah Wood uppmärksammat filmen på Twitter.

Filmens skapare David Sandberg har med hjälp av ekonomiska sponsorer världen över lyckats färdigställa den 30 minuter långa filmen, som har premiär på SVT 28 maj. Den kommer även att släppas fritt på nätet i hela världen.

I rollistan märks bland annat humorduon Magnus Betnér och Björn Gustafsson. De spelar nazister i kortfilmen, där duon pratar en blandning av svenska och tyska.

– Jag och Björn är två vakter utanför Hitlers bunker. Så tyckte de att vi skulle köra på svenska och då gjorde vi det. Sen la vi på lite tyska också i mixen, säger Betnér till Verkligheten i P3.

Betnér har själv gått in och stöttat filmen ekonomiskt.

– Det var väl lite bisarrt att ha nazistkostym på sig, men man får väl offra sig för konsten.

Torsdag 28 maj 22.15 i SVT2 och SVT Play

Kung Fury

Svensk actionkomedi