Tretow om livet efter stroken: Minns ingenting från tiden med Abba

Michael B. Tretow, legendarisk Abba-ljudproducent.

Han är en av nyckelpersonerna bakom Abbas världssuccé. Men en stroke har gjort att minnena från den makalösa karriären är som bortblåst. SVT mötte Michael B. Tretow för en stor intervju.

Han är en av nyckelpersonerna bakom Abba-soundet som erövrade världen.

Abbas legendariske ljudtekniker Michael B. Tretow, som belönades med Grammisgalans hederspris 1993, arbetade i omkring 20 år med Björn Ulveaus och Benny Andersson.

SVT:s reporter Carl Bruno Tersmeden träffade musikgeniet Tretow i dennes hem för en exklusiv intervju.

Men minnena från framgångssagan som saknar motstycke i svensk musikhistoria är borta efter en stroke för 15 år sedan.

– Ingenting minns jag. Nej..., säger Tretow i intervjun.

– Det var otroligt nog... Att jag kunde inte prata på tio år, sen lärde jag mig det.

Musikgeniet Tretow mötte Björn och Benny under 1960-talet - och arbetade därefter tillsammans med Abba-medlemmarna. Agnetha Fältskogs soloalbum My Colouring Book (2004) blev Tretows sista insats innan han avslutade musikkarriären. 

– Vi måste ha varit i studion sammanlagt 4 000 dagar...jag vet inte hur mycket det kan vara som vi har spenderat tillsammans. Och det finns inte en dag som vi  inte har vridit oss i skrattparoxysmen tillsammans. Det är helt och hållet på grund av Micke, faktiskt, säger Benny Andersson i ett arkivinslag i SVT.

Nu samlar Tretow, tillsammans med vännen och skivbolagsdirektören Owe Midner, ihop Tretows gamla inspelningar från lägenheten i Norrköping. Huset är rivet – men musiken finns kvar.

Planen är att köpa en jukebox.

För Tersmeden berättar Tretow att han minns hur musikintresset startade.

– Det var nog Elvis. Jag hörde Tutti Frutti, och då började jag darra i hela mig. Jag vart vansinnigt förtjust i det, säger han.

Se Landet runt här i SVT Play