Nya Landgång bjuder på unika köksbesök

Efter fyra säsonger av Landgång valde fartygskocken German Zamudio att ta en paus och stanna hemma med barnbarnen. Men för Anne fortsatte äventyren.

I säsongen som sändes hösten 2012 besökte Anne Lundberg fem kök, som alla brottades med olika utmaningar - som endast en leverans med färsk mat i halvåret eller ett extremt trångt kök under vattenytan.

I varje timslångt avsnitt assisterade Anne en svensk kock som jobbade i en annorlunda och kittlande miljö som vi som tittare aldrig skulle fått tillgång till annars. Det är via kocken och maten vi fick lära känna forskarna på världens nordligaste forskningsstation, besättningen på toppmoderna ubåten HMS Halland, teamet bakom nya filmatiseringarna av Fjällbackamorden, människorna på svenska ambassaden i Tokyo samt svenska seglarlandslaget i uppladdningen inför OS.

Stor spänndvidd i matlagningen

I alla dessa slutna miljöer är maten viktig, och något att samlas runt. Spännvidden i matlagningen är stor och utmaningarna tuffa. Hur lagar man mat när färskvaror endast levereras två gånger per år? Hur ser man till att seglare får i sig näringsmaxad lunch mitt under träningspass till sjöss? Det är några av frågorna vi fick svar på. Dessutom fick tittarna se hur ett minimalt kök serverar en hel ubåtsbesättning, hur svensk top of the line-mat skapas långt från Sverige och våra råvaror samt hur man håller en stor filminspelning på gott humör.

Kockarna i programserien var:
Avsnitt 1: Catarina Holmqvist, 30 år, kock på världens nordligaste forskningsstation Ny Ålesund på Svalbard.
Avsnitt 2: Jimmy Mattsson, 29 år, förstekock på ubåten HMS Halland.
Avsnitt 3: Samantha Larsen, 45 år, Sveriges mest meriterade filminspelningskock.
Avsnitt 4: Richard Finnman, 37 år, kock på svenska ambassaden i Tokyo.
Avsnitt 5: Jenny Fridlund, 35 år, kock för svenska OS-landslaget i segling.