Life in squares – miniserie om livet i Bloomsburygruppen av Torka aldrig tårar-regissören Simon Kaijser

Foto: Foto: Robert Viglasky /Ecosse Films

De var en anmärkningsvärd grupp vänner och älskare, vars påverkan på samhället fortfarande märks. Life in squares är en dramatisering av Bloomsburygruppens medlemmar, en djupsinnig och inflytelserik grupp av konstnärer och intellektuella. Manus till serien har skrivits av Amanda Coe och för regin står den svenske regissören Simon Kaijser.

Berättelsen om medlemmarna i the Bloomsbery Group sträcker sig för 40 år, från drottning Victorias död fram till andra världskriget. Fokus ligger på relationen mellan systrarna Vanessa Bell och Virginia Woolf och på Vanessas sexuellt komplicerade relation med den homosexuelle konstnären Duncan Grant.

Se Life in squares i SVT Play

I början av 1900-talet genomgår det brittiska samhället en ordentlig förändring. Vanessa Bell, Virginia Woolf och Duncan Grant är förtruppen till denna revolutionära rörelse och bygger upp en utmärkande bohemisk livsstil. Tillsammans med de mest progressiva personerna för dagen – bland andra författaren Lytton Strachey, konstkritikern Clive Bell och ekonomen John Maynard Keynes – bestämmer de sig för att skaka om det viktorianska England.

Den orubbliga Vanessa och den bräckliga Virginia navigerar mellan komplicerade förhållande och tvingas lära sig att den passionerade jakten på frihet ofta är ogenomförbar.

Till Bloomsburygruppen hörde utöver Virginia Woolf, E.M. Forster, Lytton Strachey och John Maynard Keynes också Leonard Woolf, Clive Bell, Dora Carrington, Roger Fry, bröderna Adrian och Thoby Stephen, Desmond McCarthy och Saxon Sydney-Turner.

Amanda Coe, som har skrivit manus och producerat ”Life in Squares” vann 2013 en Bafta för bästa miniserie med Room at the Top. Simon Kaijser är känd som regissören bakom den Kristallenbelönade serien De halvt dolda, med manus av Jonas Gardell (2009). Kaijser har också regisserat en mängd tv-produktioner som Skeppsholmen, En riktig jul och 2012 regisserade han Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar.

 

Del 1 av 3. Konstnären Vanessa Stephen och hennes syster, författaren Virginia, flyttar till det bohemiska Bloomsbury där de åtnjuter en stor frihet och lever ett liv med utrymme för det oväntade. Men när de presenteras för extravaganta manliga beundrare, skakas deras idyll i grunden och systrarnas relation hotas. I rollerna: Phoebe Fox, Lydia Leonard, James Norton, Al Weaver, Eve Best, Jack Davenport m.fl.

Lördag 6 augusti klockan 19.00 i SVT2 och SVT Play

 

Del 2 av 3. Första världskriget pågår i Europa och vännerna i Bloomsburygruppen kämpar för att bygga upp ett liv utanför London. Virginia gifter sig med Leonard Woolf vilket blir början på ett oväntat lyckligt äktenskap, till skillnad från Vanessas och Clives sönderfallande relation. Regi: Simon Kaijser. I rollerna: Phoebe Fox, Lydia Leonard, James Norton, Al Weaver, Eve Best, Jack Davenport m.fl.

Lördag 13 augusti klockan 19.00 i SVT2 och SVT Play

 

Del 3 av 3. Vanessa och Duncans dotter Angelica är fortfarande omedveten om sin biologiska pappa. När en tragedi drabbar familjen tar Vanessa mod till sig och berättar hemligheten hon hållt för sig själv. Angelica blir förskräckt över sveket och riskerar att slå split mellan mor och dotter. Regi: Simon Kaijser. I rollerna: Phoebe Fox, Lydia Leonard, James Norton, Al Weaver, Eve Best, Jack Davenport m.fl.

Lördag 20 augusti klockan 19.00 i SVT2 och SVT Play

Se Life in squares i SVT Play