Mer om personerna i serien

Några av personerna vi möter i serien Livet på Operan.
Några av personerna vi möter i serien.

I fem entimmesavsnitt får vi lära känna de som tillbringar dagar och nätter på och bakom scen på Kungliga Operan i Stockholm.

 

Anthony Lomuljo – balettdansare

Från Kalifonien, USA.

Anställd vid Kungliga Baletten 2012 som Andra solist.

Utbildning: B.F.A. från The Julliard School 2010 under ledning av Lawrence Rhodes.

Andra kompanier:  Göteborgsoperans Balett 

Jobbat med koreografer som Jose Limone, Mark Morris, Jerome Robbins, Johannes,Wielond, Azsuie Barton, Crystal Pite, Fernando Melo, Stijn Celis, Lukas Timulak, Helena Franzen, Emanuel Gat, Örjan Andersson, Johan Inger, Kenneth Kvarnström, Alexander Ekman, Sacha Waltz och Mats Ek.

Andra erfarenheter: Sidra Bell Dance, New York City och Zhukov Dance Theatre, San Francisco.

Höjdpunkter i karriären: Romeo i Mats Eks Julia & Romeo och Sasha Waltz Nobody.

 

Ayman Al Fakir – valthornist

Född 1975, uppvuxen i Huddinge.

Kommer från en stor familj med syskon som blivit sångare, skådisar, klassiska musiker, popmusiker och breakdansare.

Började spela valthorn i Hovkapellet 1998 utan att egentligen veta så mycket om opera och balett, men har insett att den ultimata musikupplevelsen uppnås via fantastisk opera.

Ser fortfarande fram emot nya säsonger, ny repertoar, återkommande Wagner- och Strauss-föreställningar och stora utvecklingsmöjligheter med nye chefsdirigenten Lawrence Rennes.

Sjunger och spelar elbas som Sir Vain i 70-tals-hårdrockbandet Knights of the Night.

 

Daniel Norgren-Jensen – balettdansare

Från Köpenhamn, Danmark.

Anställd vid Kungliga Baletten 2009, utnämndes till Andra solist 2013.

Utbildning: Svenska Balettskolan i Malmö (2000-2002), Canada's National Ballet School (2002-2007), Royal Ballet School (2007-2009).

Roller: Bond Pas de Deux i Giselle, Fågel Blå i Törnrosa, Pas de Trois i Svansjön, Pepparkaka i Nötknäpparen, Prins Desirée i Törnrosa.

Andra erfarenheter: Jobbar fackligt som ordförande för Balletklubben i Teaterförbundet.

Höjdpunkt i karriären: Att få medverka i Stijn Celis C-mollmässa.

Övrigt: En kul kille som vill att dans tar över världen.

 

Jon Nilsson – operakören

Spelmannen från Värmland som gav sig ut i världen med sin fiol, hamnade på Edsberg slott där han fick sin examen som kammarmusiker och solist och sedan i Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm. Hans stora passion för sång ledde vidare till Operahögskolan i Stockholm.

Jons liv som operasångare började med att han vann den prestigefyllda tenortävlingen Gösta Winbergh Award och även andra fina utmärkelser som Jussi Björling-stipendiet och Drottningholms slottsteaters sångstipendium.

Jon har gestaltat roller på bl. a. Vadstena-akademien, Folkoperan, Läckö Slottsopera, Confidencen och Kungliga Operan. På Nobelfestens divertissemang 2005 kunde man se Jon som Tamino i Mozarts Trollflöjten. Sommaren 2011 sjöng han Gomatz i Mozarts opera Zaide på Årsta Teater i Kamraternas uppsättning. I Giacomo Puccinis Flickan från Västern på Kungliga Operan 2011-2012 gjorde Jon rollen som postiljon.

Är stolt över att äga en autentisk mästarviola från Prag 1785 som med lite värmländsk fantasi sannolikt klingade i diket på Tyl-teatern vid uruppförandet av Don Giovanni.

 

Magnus Kyhle – operasolist

Uppvuxen i Stockholm i en musikerfamilj.

Utbildning: Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm.

Sedan 30 år är Magnus Kyhle medlem av Kungliga Operans fasta solistensemble där han gjort över 1000 föreställningar i över 100 olika roller.

Bland de viktigaste rollerna kan nämnas Loge och Mime i Wagners Ringen, Herodes i Strauss Salome och Canio i Leoncavallos Pajazzo. På Kungliga Operan, där han är husets karaktärstenor, har han bl. a. framträtt i samtliga fyra tenorpartier i Mozarts Trollflöjten i över 100 föreställningar.

Under 90-talet var Magnus anställd vid operahusen i Darmstadt och Salzburg och har sedan dess gästat både Tyskland och Österrike. Han har också sjungit Herodes i Tokyo.

Magnus Kyhle har arbetat med ett flertal stora operaregissörer, som Joachim Herz, Göran Järvefelt, Götz Friedrich, Michael Hampe, Hans-Peter Lehmann, John Cox, ChristofLoy och Marco Arturo Marelli.

Magnus tillhör en släkt som i fyra generationer sjungit under legenden Eric Ericson. Redan som 3-åring sjöng han Borgmästar Munthe i mormors knä med ren och klar stämma.

 

Marianne Eklöf – operasolist

Utbildning: Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Juilliard School i New York.

Debut: Beatrice Priorato i Marazzolis Nådens triumf, Vadstena-Akademien 1982.

Roller vid Kungliga Operan: R. Strauss Herodias (Salome), Octavian och Annina (Rosenkavaljeren) och Clairon (Capriccio), Consuelo (S-D Sandströms Staden), Bizets Carmen, Verdis Furstinnan av Eboli (Don Carlos) och Azucena (Trubaduren våren -06), Brita (Rangströms Kronbruden), Wagners Ortrud (Lohengrin), Venus (Tannhäuser), Mary (Den flygande holländaren), Altrösten (Parsifal), Brangäne (Tristan och Isolde) och Rossweise (Valkyrian våren -06), Metella (Offenbachs Pariserliv), Spåkvinnan (Prokofjevs Brinnande ängeln), Gertrud (Humperdincks Hans och Greta), Döden (Stravinskijs Näktergalen), Háta (Smetanas Brudköpet), Mamma/Kinesiska koppen/Trollsländan (Ravels Barnet och spökerierna), Larina (Tjajkovskijs Eugen Onegin), Mozarts Marcellina (Figaros bröllop) och Tredje damen (Trollflöjten) m. fl.

Andra engagemang: Vid Malmö Opera och Musikteater 1984-1995 bl. a. titelrollerna i Carmen, Rossinis Italienskan i Alger, Léhars Glada änkan och Maddalena (Verdis Rigoletto), Norrlandsoperan (Margit, Stenhammars Gillet på Solhaug), Folkoperan (Giulietta, Offenbachs Hoffmanns äventyr, Saint-Saëns Delila i Simson och Delila och Grevinnan La Motte i Börtz Marie Antoinette), Den Jyske Opera Aarhus (Waltraute/Fricka i Wagners Nibelungens ring), Fricka även i Dalhalla och i Rhenguldet, Folkoperan, Baba (Stravinskijs Rucklarens väg, Upsala Stadsteater), Ulrika (Verdis Maskeradbalen, Folkoperan/Confidencen), The Spirit of old Star (urpremiären Reine Jönssons Cecilia och apkungen på Drottningholms Slottsteater sommaren 2004) m. fl. 

Skivinspelningar: Bl. a. High Mass (S-D Sandström), Marschners Hans Heiling och Börtz Marie Antoinette.

 

Marie Lindqvist – hovdansare

Solist 1991, premiärdansare 1993, hovdansare 2004.

Utbildning: Kungliga Teaterns Balettelevskola och Svenska Balettskolan.

Roller: Odette/Odile i Svansjön (Natalia Conus och Peter Wright), Aurora i Törnrosa (Beryl Grey), titelrollen i Askungen (Frederick Ashton), Kitri i Don Quijote (Rudolf Nurejev), titelrollen i Giselle (Natalia Makarova), Julia i Romeo och Julia (Kenneth MacMillan), Husan i Nötknäpparen (Pär Isberg), Hippolyta/Titania i En midsommarnattsdröm och Solveig i Peer Gynt (båda John Neumeier), Mary Vetsera i Mayerling (Kenneth MacMillan), Bianca i Så tuktas en argbigga (John Cranko), Elsalill i Herr Arnes penningar (Pär Isberg), titelrollen i Eldfågeln (Alexei Ratmansky), Persefone i Sisyfos (Birgit Åkesson), Tatjana i Onegin (John Cranko), titelrollen i Pippi Långstrump (Pär Isberg), Manon i Manon (Kenneth MacMillan), Fröken Julie av Birgit Cullberg, Esmeralda i Pär Isbergs Ringaren i Notredame, Lise i Fredik Ashtons La fille mal gardée och Gamzatti och Nikia i Natalia Makarovas La Bayadère, Isolde i Kristof Pastors Tristan och Isolde, Jungfrun i Mats Eks Ljusvarelser, Miranda i Glen Tetleys Stormen, Carabosse i Marcia Haydées Törnrosa samt mamman i Mats Eks världspremiär av Julia & Romeo.

Även solouppgifter i baletter av George Balanchine, Ulysses Dove, Mats Ek, Per Jonsson, Jiri Kylian, William Forsythe, TwylaTharp, Krzysztof Pastor, Nacho Duato, David Dawson, Christopher Hampson och Alvin Ailey, Alonso King, Maurice Bejart och Alexander Ekman.

Gästspel: Tyskland, Portugal, Japan, Kina, USA, Estland, Italien,Danmark, Ungern, Rumänien, Irland och Venezuela. Medverkade 2005 i Benois de la Dance-galan på Bolsjojteatern i Moskva med Dragos Mihalcea.

Marie fick DN:s kasperpris 1990, SVD:s operapris 1992 samt Philip Morris Ballet Flower Award 1994.

 

Mikael (Mike) Mattysek – verkmästare

Född 1962 i Råsunda.

Pappa började på Operan och Drottningholms slottsteater 1962 så jag brukar säga att jag är född på Teatern och har den i blodet.

Jag fick mitt första sommarjobb när jag var 16 år och samtidigt licens för att jobba kvällar. Gjorde militätjänst på K1 i stan när jag var 20 och hade nästan jämt nattpermis med jobb som kvällsextra på Operan för att dryga ut kassan. Utbildade mig till målargesäll och jobbade som målare i 11 år och på somrarna på Drottningholm. Har arbetat runt om i hela landet med att måla, bygga och riva stora som små hus. 1993 var byggsvängen i gungning och jag fick ett erbjudande om jobb på Operan som ”repsalsgubbe” och sedan blev ett arbete ledigt på fastighet. I dag har jag varit 20 år på Operan. Jag trivs och hoppas att alla på Operan tycker jag gör ett bra jobb.

Motto: Man kan allt om man vill och vill man så kan man.

Mission: Medverka till att vårda vårt fina kulturarv, som t. ex. Ljusterö hembygdsgård i Bolby.

 

Nadja Sellrup – premiärdansare

Nadja Sellrup är född i Stockholm där hon studerade klassisk balett (Svenska Balettskolan). 1994 var hon finalist i Prix de Lausanne och samma år knöts hon till Kungliga Baletten. 1995 erövrade hon silvermedaljen i Eurovision Contest for Young Dancers och anställdes vid Bayerisches Staatsballett, München, i egenskap av solist. 2001 var hon medlem av Victor Ullate Company, Madrid och 2002-06 av Compania Nacional de Danza. Fr. o. m. 2007 är Nadja åter vid Kungliga Baletten.

Roller: Odette/Odile i Svansjön (Conus efter Petipa/Ivanov), Giselle (Makarova), Julia i Romeo och Julia och Manon i Manon (MacMillan), Husan i Nötknäpparen ochEsmeralda i Ringaren i Notre-Dame (Isberg), Hermia i En midsommarnattsdröm (Neumeier), Jungfrun i Ljusvarelser (Ek), Den goda fen i Cendrillon (Maillot) etc.

Flera huvudroller och solistuppgifter av koreografer som Maurice Béjart, Mats Ek, Jiri Kylian, NachoDuato, OhadNaharin, William Forsythe, Paul Taylor, Jocopo Godoni, Wim Vanderkeybus, George Balanchine, Victor Ullate, Örjan Andersson, Birgitta Egerbladh m. fl.

 

Pascal Jansson – balettdansare

Solist med utbildning vid Svenska Balettskolan.

Dansade åren 1996 - 2000 i Finlands Nationalbalett i partier som Prinsen i Nötknäpparen (Rudolf Nurejev), Pastoraldansen och Arabiska dansen i samma balett, Prinsen och Pas de trois i Törnrosa (Nurejev), Pas de trois i Svansjön och Pas d'action i La Bayadère.

Tilldelades 1998 The Philip Morris Flower Award ”for young and talented dancers” i Finland.

Pascal har också arbetat i Cré-Ange samt med Jorma Uotinen och Silvie Guillem innan han år 2000 kom till Kungliga Baletten i Stockholm. Här har han gjort roller som Des Grieux i Manon (Kenneth MacMillan), Lysander i En midsommarnattsdröm (John Neumeier) och Florestan i Törnrosa (Beryl Grey). Vidare solopartier i verk av Twyla Tharp, Nacho Duato, Jiri Kylian, William Forsythe och George Balanchine. I Kungliga Baletten också i roller som bland andra Lensky i Onegin, Kolaren i Nötknäpparen, Efraim i Pippi Långstrump, Braminen i La Bayadère och Morholt samt Rivalin i Tristan. 2013 gjorde han rollen som Tybalt i Mats Eks Julia & Romeo.

Gästdansat i den manliga huvudrollen som Danilo i Maria Gracias Glada änkan och som 1:a slaven i Verdis opera Aida på Arena di Verona. 2012 gjorde han huvudrollen Johnny i musikalen Dirty Dancing på China teatern.

2006 tog Pascal emot Marie Orlando Stipendium för Årets Dansare.

 

Pirjo Lehmussalmi – massör

Född 1960 i Pori, Finland.

Efter utbildning i Finland och Sverige fick Pirjo praktikplats på Operan 1985, blev fast anställd 1987 och har sedan dess arbetat heltid med Baletten och husets andra medarbetare.

Under kortare tjänstledighetsperioder har hon arbetat med Cullbergbaletten på turnéer och medverkat som knådare runt om i världen – speciellt årligen i Lappeenranta Balettgala i Finland.

”Jag känner igen alla när de ligger och visar baksidan; förr eller senare kommer alla på massagebänken.”

Motto: ”When your ass is feeling good, your whole body feels great”.

 

Roger Svedberg – slagverkare

Född i Malmö 1963, är alternerande stämledare i slagverk på Kungliga Operan sedan 1999.

Roger började studera på Musikhögskolan i Malmö 1981 för Bent Lylloff, Lennart Gruvstedt och jazznestorn Ed Thigpen. Han tog samtidigt privatlektioner i harmonilära och improvisation.

1983 vann han provspelningen till Trondheim symfoniorkester.

1984-85 studerade han för Gary Burton, Ed Saindon och Victor Mendoza vid Berklee College of Music I Boston USA.

1987 bildade han bandet Goodvibes med gitarristen Rolf Nilsson, 1992 bildade han och några vänner slagverkstrion RoBoJo. Senare samma år vann trion första pris vid den internationella slagverkstävlingen i Luxembourg.

1997-98 studerade han komposition för Sven-David Sandström och kontrapunkt för Lars-Erik Rosell vid Musikhögskolan I Stockholm. 1998 uppfördes ”…I dödsskuggans dal” för två sopraner, sopransaxfon, trumpet och rulltrappor. 1999 ”Keramiska trummor”, ett gränsöverskridande samarbete med konstnären Johan Blomdell.

Rogers första soloalbum, The Great European Songbook, med saxofonisten Joakim Milder och pianisten Adam Forkelid släpptes 2006, ett projekt som kombinerar opera och jazz. Detta resulterade i en utgivning av Opera meets jazz – sixsolopieces for vibraphone – 2009.

2010 bildade han tillsammans med jazzmusikerna Peter Danemo, Hans Backenroth och Henrik Westerberg gruppen Operajazz och gav ut albumet Pit Sounds 2011. Han leder också gruppen MJQ-tributeband som hyllar vibrafonisten Milt Jackson.

 

Stina Vesamäki – kostymtekniker

Född och uppvuxen i Brandbergen utanför Stockholm, bor i Enskede.

Började arbeta med teaterkostymer på Folkan, både med sömnad och påkläderi. Kom ganska snart på att det vore en dröm att få jobba på Kungliga Operan. Sökte en ledig tjänst på kostymservice och började på Operan 1996. Jobbar nu med dambaletten och koordinerar kostymerna så att allt hamnar rätt.

Jag trivs väldigt bra för arbetsuppgifterna är så otroligt blandade och man vet aldrig hur en dag kommer att se ut. Dessutom har jag världens bästa kollegor!

Försöker se så många spelningar och föreställningar som möjligt på fritiden.

Märkligaste upplevelse i huset: Se Kapten Zoom, Thorsten Flinck och Weeping Willows-Magnus stå samtidigt i damsolistkorridoren under Grammisgalan.

 

Livet på Operan

Följ dramatiken bakom kulisserna på Kungliga Operan