Från James Bond och Harry Potter – nu förenas stjärnorna i London Spy

Foto: TT/BBC

En är James Bond-skådis på väg mot Hollywoods stjärnhimmel – den andre har en ikonisk karriär bakom sig. Nu förenas Ben Whishaw, 35, och Oscarsvinnaren Jim Broadbent, 66, i nya tv-serien London Spy. – Jim är en fantastisk skådespelare. Jag har ingen aning om hur han gör det han gör, säger Whishaw i en stor BBC-intervju om tv-serien.

Exklusivt: Följ med bakom kulisserna på London Spy

I en stor BBC-intervju som SVT tagit del av berättar Whishaw om samarbetet med Black Adder- och Harry Potter-stjärnan, seriens skildring av olika generationers inställning till sex och varför London Spy varit utmanande.

– Det är en fascinerande story och serie. Även om jag ser den som en thriller så rättar den sig inte riktigt efter det som man förväntar sig av en thriller. Den har på sätt och vis en egen version av den genren, säger Whishaw till BBC.

”Det är en mycket subjektiv story”

Han spelar huvudrollsfiguren Danny i nya spiondramat. I serien träffar han MI6-agenten Alex (spelas av Edward Holcroft, Wolf Hall) och blir kär. Plötsligt försvinner Alex och Danny tvingas avgöra om han är beredd att ta sig an den engelska underrättelsetjönsten och kämpa för sanningen.

– Han blir i början av berättelsen kär i en man som heter Alex. Och de har en mycket intensiv och djup förbindelse. Förhållandet slutar på ett mystiskt och abrupt sätt. Danny förstår inte riktigt varför, säger Whishaw.

Skådespelaren menar att serien har ett tydligt fokus på karaktärerna.

– Storyn är rakt förankrad i rollfigurer. Jag förundras av hur väl Tom (seriens skapare Tom Rob Smith) har skrivit precis varenda rollfigur som är med och Danny träffar många rollfigurer på sin resa. Den är även unik och spännande eftersom så mycket utspelar sig i huvudet på en rollfigur. Det är en mycket subjektiv story, vilket gör den mer spännande.

Hyllar samarbetet med Oscarsvinnaren

Whishaw, som spelat rollen som Q i James Bond-filmerna Skyfall och Spectre, hyllar samarbetet med kollegan Jim Broadbent.

– Jim är en fantastisk skådespelare. Jag har ingen aning om hur han gör det han gör. Han har en otroligt stor bredd som skådespelare och kan iklä sig oerhört skilda roller på ett enkelt sätt. Nästan utan ansträngning och otvunget. Enastående.

Broadbent har tidigare medverkat i ikoniska tv-serier som The Black Adder och filmer som Iris (vilken han blev Oscarsbelönad för), Bridget Jones dagbok och Harry Potter. I London Spy spelar han rollen som Scottie. I seriens rollista återfinns även namn som Charlotte Rampling.

– Danny och Scottie har varit vänner under en mycket lång tid. På sätt och vis är deras relation den centrala relationen i serien. Jag älskar att vänskapen mellan två homosexuella män skildras i serien. En som är drygt 60 år och en som är runt 25. Alltså två mycket olika generationer när det gäller inställning till sexualitet, säger Ben Whishaw.

Ben Whishaw om...

...sin rollfigur:

– Danny vet inte att han ingår i en spionhistoria, eller att han är kär i en spion. Han känner inte till spionvärlden. Han befinner sig i en främmande värld, vars regler han inte alls förstår sig på. Men trots det anser jag att Danny kan överraska. Han är en komplicerad person. Det finns delar hos honom som sakta avslöjas under de fem timmarnas lopp. Allt ingår i den värld som serien skapar, där man inte är säker på något.

...att läsa manuset till serien:

– Det kändes otroligt fräscht. Jag visste inte vad som skulle hända, eller ens vilken berättelse jag var i. Det kändes som om allt kunde hända. Det har varit underbart att jobba med ett helt fantastiskt manus. Ett nytt manus som inte är baserat på något annat. Som är nutida och utmanande.

...samarbetet med regissören Jakob Verbruggen:

– Det har även varit otroligt att arbeta med Jakob Verbruggen, vår regissör. Han är en lika stor del av serien som författaren Tom Rob Smith. Visionen som Jakob har tillfört serien, den visuella stilen, och den energi, kan man nog säga, som han tillförde tycker jag är det som är det utmärkande med serien.

...vad tittarna kan förvänta sig av serien:

– Jag hoppas verkligen att de får en lika spännande och en lika rörande och mångfasetterad upplevelse som jag fick när jag läste manuset. Jag tycker att det är något mäktigt med att se en rollfigur föras till gränsen av ett händelseförlopp. Att den släpas igenom ett eldprov och att den kastas in i något mycket mörkt och smärtsamt och klarar sig igenom den händelsen. Det tycker jag är mäktigt för en publik att se.

London Spy har premiär söndag 17 januari 21.45 i SVT1 och SVT Play.

Fin kritik för London Spy

Sexscenen som upprörde Storbritannien

Han släpper taget om Bond – nytt spiondrama till SVT