London Spy hyllas i Sverige

Jim Broadbent och Ben Whishaw i London Spy.
Jim Broadbent och Ben Whishaw i London Spy.

Den 17 januari börjar SVT sända den brittiska miniserien London Spy med Ben Whishaw i huvudrollen. Serien som nyligen sändes i Storbritannien möts av fin kritik i svenska medier.

Svenska kritiker hyllar London Spy efter första avsnittet som hade premiär i söndags.

”Slå dig ner för fem värkande vackra, både fantastiska och frustrerande avsnitt” skriver Aftonbladets Karolina Fjellborg och delar ut en fyra i betyg.

Svenska dagbladet stämmer in i hyllningarna och skriver att” det här är ett stycke tv-drama som efter det vackert dämpade premiäravsnittet växer markant i både spänning och komplexitet, med Ben Whishaws förtvivlade Danny som lysande centralfigur”. SvD tycker dock det är dumt att man måste vänta en vecka mellan varje avsnitt, men serien får ändå en femma i betyg.

Serien fick också fin kritik i hemlandet:

The Independent hyllar seriens skådespelare: ”Whishaw är lockande som den komplicerade Danny och Jim Broadbent är i högform som före detta spion med en del hemligheter i garderoben”.

The Guardian gillar seriens kärlekstema och skriver efter första avsnittet: ”Förhoppningsvis blir thrillermomenten lika bra som seriens kärlekshistoria”.

Standard hyllar seriens manusförfattare, Tom Rob Smith, som här debuterar i tevemediet: ”London Spy innehåller det som han gjort sig känd för: starka karaktärer och en noggran, genomarbetad handling”.

I samma recension uppmanar Standard även tittarna att inte vara för otåliga eftersom serien utvecklar sig i ett lite långsammare tempo.

Samtidigt gör en annan av seriens skådespelare, Charlotte Rampling, succé på bioduken i filmen 45 Years (Haigh, 2015). För sin insats i detta hyllade äktenskapsdrama mottog hon nyligen Los Angeles filmkritikers pris för bästa skådespelare och har även chans att vinna en Oscar för samma roll.