Han släpper taget om Bond – nytt spiondrama till SVT

Nu tar ”Q” steget ur James Bonds skugga. I kommande miniserien London Spy får Spectre-aktuelle Ben Whishaw huvudrollen – och nu står det klart att SVT kommer visa BBC:s senaste spiondrama.

Han står vid sidan av Daniel Craigs 007-agent i filmerna. Men i nya tv-serien London Spy tar Ben Whishaw ett steg fram.

Nya BBC-serien tar avstamp i brittiska underrättelsetjänsten, visas i fem delar och får premiär i Storbritannien i november. Nu står det klart att miniserien också kommer visas i SVT, sändningsdatum är dock ännu inte klart.

Högaktuell i nya Bond-filmen

Huvudrollsinnehavaren Ben Whishaw är just nu högaktuell i rollen som Q – den fiktive uppfinnaren som fixat nya prylar åt Bond i sex decennier – i Bond-filmen Spectre. Tidigare har han haft samma roll i Skyfall.

Men vid sidan om storfilmerna har den BAFTA-prisade skådespelaren alltså jobbat på en fortsättning i den brittiska underrättelsetjänsten – och i kommande serien London Spy byter han superbilar och coola grejer mot hoodies och paranoia. Här spelar han rollen som Danny som träffar MI6-agenten Alex (spelas av Edward Holcroft, Wolf Hall) och blir kär. Plötsligt försvinner Alex och Danny tvingas avgöra om han är beredd att ta sig an den engelska underrättelsetjönsten och kämpa för sanningen.

I seriens rollista återfinns även namn som Charlotte Rampling och Oscarsvinnaren Jim Broadbent.

– London Spy har samlat ihop en exceptionell rollista och en regissör med massor av visioner. Jag kunde inte vara mer upphetsad eller stolt, säger seriens skapare Tom Rob Smith till BBC.

Serien har premiär söndagen den 17 januari klockan 21.45 i SVT1 och SVT Play.