Sexscenen som upprörde i Storbritannien

Edward Holcroft som Alex i London Spy.
Edward Holcroft som Alex i London Spy.

Seriens skapare om sexscenen: ”Jag blev riktigt överraskad”.

Första avsnittet av brittiska spionminiserien London Spy innehåller flera scener som orsakade kontroverser i Storbritannien. Uppståndelsen handlade främst om en sexscen mellan seriens huvudkaraktärer Danny och Alex samt ytterligare en scen som involverade sexleksaker och droger.

Brittiska BBC2 anmäldes till Ofcom (regulatororgan för brittiska medier) för att ha visat en explicit sexscen mellan två män som innehöll nakenhet. Anmälningen avfärdades dock av Ofcom med kommentaren ”Vi är nöjda med att man redan tidigare varnade för explicit innehåll och scenen bröt inte mot några sändningsregler”.

En brittisk skribent för Dailymail.co.uk uttryckte sig också hårt i en recension: ”Det verkar nästan ha blivit en omöjlighet att sätta i gång teven utan att få se två män antingen nakna i clinch, eller i kvinnokläder eller hånglandes”.

Skribenten möttes dock i sin tur av hård kritik för sitt uttalande, både i annan media och på sociala medier: ”Förmodligen den sämsta recensionen av ett teveprogram som jag någonsin har läst” skrev en arg Dailymail-läsare.

Seriens skapare, Tom Rob Smith, säger i en intervju med The Guardian att han är överraskad över att det blev sådan debatt över scenerna.

– Jag visste att en manlig kärlekshistoria inte skulle mottas väl av alla. Men jag blev riktigt överraskad över att sexscenen med Danny och Alex skulle kunna chockera någon. Den är så mild som jag skulle kunna ha gjort den.