”Ångrar lite i dag att jag inte tog han” – Peter Forsberg om tuffa tacklingen

Peter Forsberg minns tillbaka på tacklingen i VM-finalen mot Kanada 2004.
Peter Forsberg om den tuffa tacklingen av Rob Niedermayer.

Smällen av kanadensiska spelaren, Rob Niedermayer, satt så långt inne att Peter Forsberg ville ge igen långt senare på isen. I Mästarnas mästare berättar han om den tuffa tacklingen och skadorna under karriären.

Kvartsfinalen mot Finland är en av Tre kronors största bragder genom tiderna. Från ett underläge, 1-5, och en imponerande laginsats och upphämtning till 6-5 och vinst.

– Det var en sanslös vändning. Man kommer ihåg matchen men man vill inte komma ihåg turneringen, säger Peter Forsberg i nästa avsnitt av Mästarnas mästare.

Ishockeyspelaren från Örnsköldsvik har vunnit allt så när som på ett SM-guld. De flesta kanske minns den numera klassiska intervjun med SVT:s reporter Albert Svanberg efter förlusten mot Malmö, 1994. Peter Forsbergs sista elitseriematch innan framgångarna i NHL (Han gjorde comeback säsongen 2004/05 då det var lockout i NHL).

Efter den historiska vändningen mot  de finska ”lejonen” 2003, och en relativt enkel semifinal mot Slovakien väntade Kanada i final, där Sverige förlorade med 3-2.

Året efter möts de två nationerna igen – i final. Och där är det en helt annan känsla när Forsberg tittar tillbaka.

– Jag ser honom inte. Jag brukar se folk ganska bra, men jag har ingen aning att jag får en tackling i ryggen.

Rob Niedermayer kommer som ett lok och ger Peter Forsberg en brutal stöt så att han flyger in i sargen.

– Det var tur att jag inte hamnade lite längre ner, då hade jag slagit hela ansiktet mot kanten av sargen. Det är bland det fulaste smällar jag åkt på någonsin.

– Han  klarar sig undan och får lite cred för det där, och att de vinner VM-guld tack vare den tacklingen.

Vedergällningen var nära

Smällen satt hårt och stannade kvar lång tid i minnet.

– Jag funderade några gånger när jag spelade i Philadelphia på att sula ner honom. Jag ångrar mig lite i dag att jag inte tog han kan jag säga, säger Peter Forsberg i programmet.

Avsnitt tre av Mästarnas mästare ser du söndag 20 mars 20.00 i SVT1 och SVT Play.