”För att bli den bästa måste du ha fysisk träning bakom dig”

Heaton

E-sportstjärnan Emil ”HeatoN” Christensen gästade Eftersnack och gav sin syn på idrott, sport kontra e-sport och vad som krävs för att bli en bra ”gamer”.

Två år efter intervjun i Eftersnack: Nu är Emil ”HeatoN” Christensen en av deltagarna i Mästarnas mästare.

Den stora kampanjen att få med ”HeatoN” till Mästarnas mästare fortsätter att växa och e-sportstjärnan tittade förbi Eftersnacksstudion.

Micke Leijnegard: Hur känns det här?

– Det är överväldigande. Kul att folk vill se mig men också att e-sport vill komma upp och jämföra sig med en riktig sport, vilket jag och många andra tycker att det faktiskt är.

Emil Christensen har vunnit VM åtta år i rad i e-sporten Counter-Strike.

– Jag har vunnit allt som går att vinna egentligen under min tid som jag tävlade. Jag var den första stora som fanns när allting var nytt och e-sport var en liten grej. Nu har det växt och spelas inför fullsatta stora arenor runt om hela världen.

Nidbilden som ofta målas upp av en som sysslar med e-sport stämmer inte överens med verkligheten, enligt Emil Christensen.

– Sitta i en källare, dricka cola och äta chips fungerar inte i det stora hela. För att bli den absolut bästa måste du ha fysisk träning bakom dig, säger han. Ju mer du tränar desto mer kan du fokusera när du spelar och hålla nerverna i styr inför mycket folk.

Det var på grund av en idrottsskada Emil upptäckte e-sport första gången.

– Jag spelade ishockey i många år, blev skadad och började spela och var väldigt dålig i början, men märkte att man kunde bli bra på det här. Jag kände att det här vill jag satsa på – jag ska bli bäst i världen.

En tittare undrade: Vad i din bakgrund tror du skulle ge dig fördelar om du var med i Mästarnas mästare?

–  Jag har min hockeybakgrund som är den fysiska grejen samtidigt som jag har lagtänket och sen Nattduellen självklart från mitt spelande (där det krävs att vara fokuserad länge och vara reaktionssnabb, reds. anm.).

Micke Leijnegard: I Nattduellen är det få som tar dig tror du?

– Ingen.

Projektledare för Mästarnas mästare, Anders Wistbacka, har tidigare kommenterat uppropet och säger att ”HeatoN” är ett spännande namn men just nu är fokus på den pågående säsongen. Däremot kommer han ta med sig förslaget vidare för kommande eventuella säsonger.

På frågan om hur det skulle kännas att vara med i Mästarnas mästare svarar Emil:

– Det skulle vara en stor ära för mig och framför allt ett stort lyft för e-sporten.

Mästarnas mästare

Några av Sveriges främsta idrottsstjärnor möts i fysiska och psykiska utmaningar