Tuffa regeländringen ska avgöra Mästarnas mästare 2016: ”Extra hårt”

Programledaren Micke Leijnegard berättar om nya säsongen och tuffare reglerna i Mästarnas mästare. I första gruppen möts Karolina A. Höjsgaard och Peter Forsberg (bilden) samt Caroline Ek, Niklas Jihde, Hanna Marklund och Jörgen Persson.
Programledaren Micke Leijnegard berättar om nya säsongen och tuffare reglerna i Mästarnas mästare. I första gruppen möts Karolina A. Höjsgaard och Peter Forsberg (bilden) samt Caroline Ek, Niklas Jihde, Hanna Marklund och Jörgen Persson.

Stjärnorna gör upp i stenhård kamp – och får slåss mot nya regler. Här är SVT:s nya ändring som ska avgöra Mästarnas mästare 2016. – Det kan vara den bästa säsongen hittills, säger programledaren Micke Leijnegard.

Björn Ferry, Heidi Andersson, Peter Forsberg, Hanna Marklund, Kennet Andersson ...

Det är bara ett axplock av alla stjärnor som deltar i den kommande säsongen av SVT:s succéserie Mästarnas mästare som har premiär 6 mars.

Nu går programledaren Micke Leijnegard ut – och lovar tittarna den kanske starkaste uppställningen mästare någonsin.

– Det kan vara den bästa säsongen hittills, säger Leijnegard.

Vad baserar du det på?

– Sammansättningen av grupperna. När de kom ner, respektive grupp, kände jag 'oh shit' det här går inte att tippa. Det brukar man alltid kunna göra. Någon är lite gammal, någon är lite ur form. Någon kanske hade en skada.

Nya tuffare regler: ”Extra hårt”

Samtidigt väntar nya, tuffare regler som ska avgöra tävlingen för de nya mästarna (så här ser gruppindelningen ut).

I semifinalen finns plats för sex mästare, i stället för fyra som tidigare år. I finalen möts sedan de fyra främsta som slutligen ska bli tre i medaljstrid.

– Vi låter tre från varje grupp gå vidare. Förut har det varit två. Det var också spännande men då var det mer utdraget i två program. Nu kommer sex stycken in i program nio och i slutet på program tio ska det bara vara tre i medaljstrid, säger Leijnegard.

SVT:s nya drag kan göra att tävlingen blir tuffare.

– Nu smäller det bara till och slår ut varandra på löpande band, säger Leijnegard.

Extra hårt med andra ord?

– Extra hårt, men inte nödvändigtvis extra hårt fysiskt. Tävlingsnerverna sätts på prov på ett annat sätt. Det jag har upptäckt med mästartyper är att dem är inte den typen som många tror. Att vinna till varje pris som helst. De som vill bli bäst i världen vill vinna rättvist och att de själva har gjort alla förberedelser rätt. De tävlar mer mot sig själva än motståndarna, säger Leijnegard som dock slår i från sig tanken om fulspel.

– Så tjuvnyp har vi inte sett alls, tror jag.

Kamperna programledaren gillar mest är Sisyfos.

– Det är en favorit. Den är alltid fruktansvärd. För alla inblandade. Och underbar för oss som tittar på.

”Foppa är bara en av de andra”

Finns det någon du är extra nöjd att ni fått med i programmet?

– Det är klart att Peter Forsberg är en superstjärna internationellt och kanske Sveriges största hockeyspelare i Sverige genom alla tider och en som man kan nämna tillsammans med Stenmark och Borg faktiskt. Det är så klart jättestort. Intresset för programmet blir ju större, säger Leijnegard och fortsätter:

– Sen är det häftigt att se att han (Forsberg, reds anm.) som Ingemar Stenmark är bara en av de andra när han är på plats, en klassisk svensk idrottare.

Chockstarten möter mästarna direkt

För Forsberg, som tävlar i grupp ett mot Caroline Ek, Karolina A. Höjsgaard, Niklas Jihde, Hanna Marklund och Jörgen Persson, väntar en chockstart.

Direkt i första programmet – innan mästarna ens checkat in på hotellet – väntar tävling.

– De ska tävla. De ska komma ner. Först djup besvikelse, de har rest långt och är trötta. Samtidigt är alla idrottsstjärnor. De älskar ju att tävla, säger Leijnegard.

Han gör sin åttonde säsong som programledare för succéprogrammet. Frågan är om uppdraget fortfarande är lika roligt.

– Det är det. Definitivt. Det är lika roligt att göra programmet. Det blir jobbigare att bli borta för varje år från barn familj. Men själva programmet är fantastiskt roligt, säger Leijnegard som samtidigt passar på att skicka en passning till fler idrottsstjärnor.

Finns det några drömnamn kvar till en eventuell kommande säsong?

– Det finns många. Björn Borg. Gunde Svan. Börje Salming. Mats Sundin. Anja Pärson. Carolina Klüft. Susanna Kallur, om hon nu slutar någon gång.

Lista: Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2016

Foppas frustration i Mästarnas mästare

Mästarnas mästare – seriestart i SVT1 och SVT Play söndag 6 mars kl 20.00.

Mästarnas mästare

Tolv idrottsstjärnor tävlar om den åtråvärda titeln