Melodifestivalen 2012: Loreen och Dead by April till final från Växjö

Vinnarna av deltävlingen i Växjö är klara. De första bidragen att gå vidare till final är Loreen och Dead by April.

Alldeles nyss blev det klart att Loreen och Dead by April blir de första bidragen att ta sig till finalen i Melodifestivalen 2012. Till Andra chansen går Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern och Sean Banan.

Inte väntat

Loreen jublade stort när hon blev uppropad som kvällens första vinnare. Hennes bidrag "Euphoria" är skrivet av bland andra Thomas G:son. Samma låtskrivare som står bakom Thorsten Flincks bidrag som gick till Andra chansen.

- Jag hade inte förväntat mig det här. Alla säger att det är en stark låt, och jag var rädd att det skulle bli precis tvärt om i resultatet, sade hon i webbeftersnacket direkt efter sändningen.

"Älskar låtar med dynamik"

Loreen tvekade länge innan hon bestämde sig för att vara med i Melodifestivalen 2012. Men till slut tackade hon ja till Thomas G:sons och Peter Boströms låt "Euphoria".

- Jag älskar melodierna och refrängen. Den påminner lite om "My Heart Is Refusing Me" med en stark refräng och liten vers. Jag gillar låtar med dynamik, säger hon.

Dead by April, som beskriver sin musik som popmetal, sparade inte på känslorna när de intervjuades i eftersnacket.

– Det här är helt sjukt, det är så jäkla roligt så det inte är klokt, jublade de.

Sammanlagt inkom 535 711 röster under direktsändningen och 1 084 251 kronor skänktes till Radiohjälpen. Det är en ökning från premiärprogrammet 2011, där 320 608 röster inkom. En nyhet i Melodifestivalen 2012 är att rösterna inte nollställs inför den andra omgången under programmet, så att det en tittare inte behöver rösta mer än en gång för att det ska räcka hela programmet.