Vinnaren i Svensktoppen nästa tar plats i Melodifestivalen 2013

När P4 för femte året i rad anordnar Svensktoppen nästa ligger ett tungt pris i potten. Den vinnande artisten kommer att få en plats i Melodifestivalen 2013.

Artisten som vinner musiktävlingen Svensktoppen nästa kommer under hösten att få hjälp av SVT med att hitta en låt som blir ett av tävlingsbidragen till Melodifestivalen nästa år.

– Svensktoppen är en av destinationerna för låtar från Melodifestivalen, och vi har hållit ögonen på Svensktoppen nästa sedan de drog igång satsningen. Redan i årets festival har vi hittat ett guldkorn från tävlingen i Axel Algmark. Det är en naturlig plattform, säger Christer Björkman, producent för Melodifestivalen 2012, som också sitter med i Svensktopppen nästa-juryn.

Svensktoppens programledare Carolina Norén gläder sig åt kvaltävlingens utveckling.

– Det är roligt att Svensktoppen nästa växer. Svensktoppen och Melodifestivalen går hand i hand, så det här känns som en utmärkt vigsel, säger hon.

"Proffsigt arrangemang"

Axel Algmark tävlar med ett av bidragen i Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö. Han har tidigare varit med i tävlingen Svensktoppen nästa två gånger.

– Det är ett proffsigt arrangemang som är ett bra fönster. Även om slutmålet är Svensktoppen är det väldigt brett, säger han inför lördagens sändning.

Vinner utmanarchans till Svensktoppen

Svensktoppen nästa är Sveriges Radio P4:s rikstäckande musiktävling för låtskrivare, artister och nyskriven musik. Tävlingen är öppen för låtar från både nya och etablerade låtskrivare och artister. Bidragen måste vara max fyra minuter långa och ska kunna framföras live.

2011 års Svensktoppen nästa-vinnare Manuel Fervenza vann finalen på Liseberg med "The Lucky One", skriven av Dan Attlerud och Jörgen Andersson. Låten gick in på Svensktoppen, nådde en tredje plats och låg kvar på listan i sex veckor. Den har också spelats flitigt i både P4 och P3 sedan finalvinsten i augusti.

Utöver att artisten går till Melodifestivalen spelas låten som vinner Svensktoppen nästa 2012 i P4 och får en utmanarchans till Svensktoppen under september. Svensktoppen nästa öppnar för tävlingsbidrag på lördagskvällen.

Melodifestivalen

Musiktävling