Se Helena Paparizou tolka "Popular" igen

Se när Eurovisionvinnaren Helena Paparizou tolkar förra årets vinnare av Melodifestivalen Eric Saades "Popular" i en ny sexig kostym. Hon har inte uppträtt i Sverige på sex år. Nu berättar Helena Paparizou om nerverna inför återkomsten – och varför hon inte vill infria löftet att själv tävla i Melodifestivalen.

Hon var inbjuden till finalen i Melodifestivalen 2006 och framförde vinnarlåten "My Number One" som regerande Eurovisionsmästare. Nu är hon tillbaka i Globen.

Svenskfödda Helena Paparizou har blivit storstjärna i Grekland. Så stor att hennes karriär där har tagit överhanden. Hon har inte uppträtt i Sverige sedan hon sjöng den officiella låten "Heroes" på EM i friidrott 2006.

– Det är väldigt lång tid. Det finns alltid fjärilar i magen, men självklart känns det extra mycket att jag måste prestera nu eftersom jag varit borta så länge och utvecklats utan att Sverige har sett det, säger hon.

Helena Paparizou har under lång tid pratat om att återkomma till Sverige och uppträda. Men det var inte hon som tog initiativet till att vara med i finalen av Melodifestivalen 2012.

– Vissa saker måste bara ske av sig självt. Christer Björkman ringde och ville att jag skulle göra Eric Saades låt, och då hade jag ett möte i Stockholm inplanerat med min advokat. Jag, Christer och Henrik Johnsson träffades, och vi älskade idén, säger hon.

Lättare göra en popdänga

Redan då befann hon sig mentalt i Globen. Numret och bearbetningen "Popular" har hon sedan tagit fram tillsammans med bland andra Jennie Widegren, Rickard Engfors och Jan Lundkvist.

– Låten skulle bli perfekt och på det sättet vi planerat. Vi har så begåvade människor i Sverige som jag kunnat göra det här med, och vi har jobbat stenhårt på det här. Jag har inte tagit med mig någon alls från Grekland.

– Jag har gjort mer rockmusik och pop/dans-musik på sistone, men det här är helt annorlunda och en mer visuell version. Ett shownummer där vi gör en cover. Att ta på sig högklackat och göra en popdänga av det hade varit lätt, men vi ville göra den helt annorlunda, och jag hoppas att folk kommer att njuta av den, för det gör vi. Jag önskar att schlagern kunde vara varje vecka.

Vill inte tävla

Helena kom trea för Grekland i Eurovision Song Contest 2001. När hon sedan vann samma tävling för Grekland 2005 frågade svenskarna på plats hur länge det skulle dröja innan hon skulle vara med i Melodifestivalen. Då lovade hon att någon gång ställa upp i den svenska tävlingen.

– Jag har ju sagt det. Att jag jättegärna skulle vilja ställa upp och göra något för Sveriges melodifestival. Men grejen är att jag känner att jag varit med två gånger och tävlat och vunnit en gång. Jag tycker inte att man ska upprepa sig för många gånger, utan jag skulle vilja låta det där vara heligt i mitt liv. Att låta 2005 vara mitt momentum, säger Helena.

– I Grekland har det inte kommit någon ny förfrågan om att vara med, för de förstår att jag inte kommer att göra det. Under de senaste åren har det inte heller funnits så stora resurser.

Hon hade stora framgångar redan med Antique. Men det var genom Eurovision Song Contest hon blev en grekisk storstjärna och landets första vinnare i tävlingen någonsin.

– Det var efter det som min karriär egentligen sprakade loss, även om svenska folket inte har hängt med eftersom jag jobbade väldigt mycket i Grekland. Men jag vill se andra människor som vill uppfylla drömmen att komma till den här tävlingen. Det kan lika bra vara en person som sitter på Konsum. Men om man gjorde samma sak varje år skulle det bli enformigt, och det skulle vara som att man tränger sig på folk. Man måste låta saker vila.

"Det största vi har i Sverige"

Samtidigt är Helena Paparizou en trogen tv-tittare av tävlingen, som hon efter åren i utlandet fortfarande kan kalla "schlagern".

– Jag vet ju att Melodifestivalen är det absolut största vi har här i Sverige. Festivalen har de största tittarsiffrorna och det är det här folk älskar mest. Grejen är att jag aldrig kommer att sluta titta på schlager. När jag försökt kolla på livestreamingen från Grekland har det hackat för mycket, men jag kommer alltid att kolla på programmen när jag kan. Och då måste det vara tyst hemma hos mig, säger hon.

– Europa är ju vårt hem, och det här är en europeisk fest. Jag tycker att det här är ett sätt för oss att umgås, även om det är genom en tv-ruta. Man ska inte känna sig för tävlingsinriktad. Det är en vänskaplig tävling, och vi firar varje år.

"I'm back"

Helena Paparizou menar att hon numer har två hemländer. Men Sverige har fått mindre uppmärksamhet på sistone, och det vill hon ändra på.

– Det vill och hoppas jag. Jag bor kvar i Grekland, men jag har tankar på att pendla mer fram och tillbaka och göra fler saker i Sverige – så I'm back! Så länge de vill ha mig, för det är alltid folket som väljer.