2 478 låtar tävlar för en plats i Melodifestivalen 2017

Frans

När antagningen till Melodifestivalen 2017 stängde i går kväll klockan 17.59 hade 2 478 låtar laddats upp. Nu tar juryprocessen över – under ledning av den nya juryordföranden och biträdande tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

– De är ungefär lika många bidrag som förra året, och det är en hanterlig och bra nivå. I år satsar vi på att få in så många nya låtskrivare som möjligt. Det har vi redan fått gensvar på. En anledning till att låtskrivare som aldrig tidigare tävlat i Melodifestivalen nu känner sig lockade kan vara att halva startfältet hade sådana fantastiska listframgångar i våras, säger Christer Björkman, tävlingsproducent Melodifestivalen 2017.

Ny juryordförande

De senaste åren har managern Anders Johansson jobbat med att knyta kontakter med potentiella låtskrivare och artister för Melodifestivalen. I våras tog musikredaktören Karin Gunnarsson över det uppdraget. Hon går också in som juryordförande i uttagningsprocessen samt assisterar Christer Björkman i samband med att han sätter startfälten och startordningen.

– Karin är precis vad vi har letat efter. Hon har såväl nytänkandet som kunskapen om branschen och känsla för vad Melodifestivalen behöver, säger Christer Björkman.

– Nya artister, låtar och sound är en aldrig sinande källa som år efter år fortsätter att fascinera och intressera mig. Det är en ynnest att få jobba och dela med sig av detta till en stor och entusiastisk publik. Jag är otroligt stolt över att vara en del av SVT och Melodifestivalen, säger Karin Gunnarsson.

Karin har jobbat på Sveriges Radio P3 som musikredaktör i över tio år med musikrelaterade projekt som P3 Guld, Musikhjälpen och P3 Älskar-turnén. 2013 var Karins första år i Melodifestivalens urvalsjury och hon har medverkat i juryn sedan dess.

En artist redan klar

En av artisterna är redan klar för Melodifestivalen 2017. Les Gordons vann bonuspriset att tävla i Melodifestivalen i radiotävlingen ”Svensktoppen nästa 2016”. Gruppen kommer inte att tävla med samma låt som i Svensktoppens tävling, eftersom bidragen i Melodifestivalen måste vara nyskrivna.

Namnen på låtarna och låtskrivarna som kommit med i tävlingen kommer att meddelas under hösten.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest