Ace Wilders okända förflutna

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Ace Wilder.

Dansen förde henne till Melodifestivalen. Nu talar Ace Wilder ut om sitt okända förflutna – som jazzdansare i USA. ”Jag tävlingsdansade över hela landet”, säger hon.

Ace Wilder, eller Alice Gernandt som hon egentligen heter, tävlar om att få representera Sverige i Eurovision Song Contest. Men en eventuell vinst i Melodifestivalen leder inte till artistens första steg mot den internationella scenen.

Ace Wilder föddes i Florida, USA, och flyttade som 17-åring till Sverige. Därefter har hon som låtskrivare haft ett par låtar på tyska topplistor. Nu berättar Melodifestivalstjärnskottet, som gör debut som soloartist vid 31 års ålder, om sitt tidigare okända förflutna – som jazzdansare.

– Jag har tävlingsdansat i showjazz i USA. Det är mycket show, liksom ”ta–da!”. Då tävlar man mot dansare över hela landet, säger hon. 

Hur gick det?

– Jättebra, vi kom etta i en nationell tävling.

När artisten sedan flyttade till Sverige gjorde en skada att hon tvingades sluta.

– Det var ett hemskt år. Jag hade jättesvårt med språket, jag förstod allt men kunde inte prata svenska. All min trygghet försvann, jag gick upp jättemycket i vikt och blev väldigt deprimerad. Det var lite tufft. Men man anpassar sig, man får bara se till att skapa ett nytt liv, har hon tidigare berättat för DN.se.

Det gjorde hon – och fann en ny passion i street dance. Och på den vägen är det när hon tävlar om en biljett till Eurovision Song Contest med en stenhård street dance-koreografi.

”Har blivit som en familj”

På scenen har artisten med sig Litho Nericcio, Ismail Omari, Maele Sabuni och Gustav Olsén.

– Litho och ”Issa” har jag känt hur länge som helst. Vi är verkligen bästa vänner. Och de känner i sin tur de andra två dansarna. Vi har blivit som en liten familj sen vi började med det här, säger hon till svt.se/melodifestivalen.