Se alla röstningssiffror: Så tog Frans över i Melodifestivalen 2016

Frans

Melodifestivalen 2016 bjöd på stor spänning bakom kulisserna. Här får du hela dramat – röst för röst.

Inför årets festival förändrades röstningsreglerna för Melodifestivalens app. I stället för att enbart vara aktiva när respektive bidrag stod på scen kunde appens fem hjärtröster användas när som helst under programmet.

Röstningssiffrorna för Melodifestivalen 2016 vittnar om jämna sändningar, där många av bidragen engagerat och samlat på sig ett stort antal röster.

Deltävling 1

Siffrorna visar att Robin Bengtsson vann deltävlingen efter att ha hållit ett grepp om tillställningen hela vägen.

Ace Wilder var knapp tvåa efter första röstningsomgången med både Samir & Viktor och Albin & Mattias hack i häl. Men till den andra omgången drog hon ifrån något och slutade på 872 676 röster mot Samir & Viktors 830 852.

Deltävling 2

Här tog nykomligen Wiktoria hem deltävlingssegern. I den första omgången kopplade hon ett litet grepp på David Lindgren som hon drygade ut i den andra.

Inte långt bakom jagade Isa, som dock inte lyckades nå ikapp och gick till Andra chansen. Molly Pettersson Hammar var klart distanserad men gick till Andra chansen som ohotad fyra.

Krista Siegfrids förde en mycket tät kamp med Victor och Natten i första omgången men lyckades ta sig vidare och säkra deltävlingens femteplats.

Deltävling 3

Lisa Ajax vann deltävlingen klart före Oscar Zia. Till finalen hade rollerna blivit ombytta så att Oscar Zia fick överlägset flest röster av de två. Vinden hade vänt redan i den andra omgången i deltävlingen, där Oscar Zia vann knappt.

SMILO låg före SaRaha efter första omgången – men ”Kizunguzungu” fick nästan dubbelt så många röster som DJ-trion i den andra omgången och smet förbi till Andra chansen. Skillnaden i antal röster var bara 572 634 mot 561 223.

Väl i Andra chansen växte låten och lyckades i en extremjämn duell besegra Isa, hon som missat finalplatsen i en tät kamp med David Lindgren i deltävling 2.

Deltävling 4

Vann den avslutande deltävlingen gjorde Frans, som dessutom blev den förste att få över 1 miljon röster i en deltävling. Men det var i den andra omgången som han gjorde rycket – efter den första låg han mindre än 20 000 röster före Molly Sandén.

Panetoz lyckades också samla stora mängder röster och slutade som solklar trea.

Om fjärdeplatsen blev det jämnare. Dolly Style slog Eclipse klart i första omgången, men i den andra var hårdrockarna mycket starkare, dock utan att lyckas gå om – Dolly Style hade tillräckligt många röster från omgång 1 för att gå till Andra chansen med god marginal.

Andra chansen

Uppsamlingskvalet i Halmstad bjöd på två givna dueller och två jämna. I en av dem utspelade sig rent av ett stycke Andra chansen-historia.

Duellen mellan SaRaha och Isa slutade med röstningssiffrorna 775 093 mot 763 862. SaRaha fick 50,36 % av rösterna och Isa 49,64 %. Det är nästan lika jämnt som i den historiska duellen 2007 mellan Sonja Aldén och Magnus Uggla, där Sonja knep finalbiljetten med 50,25 % av rösterna.

Det blev relativt jämnt också mellan Albin & Mattias och Boris René, där den sistnämnde avgick med segern med 836 686 röster mot 735 852.

Den klaraste segern, med nästan en halv miljon rösters marginal, tog Panetoz mot Molly Pettersson Hammar. Och nästan lika överlägsna var Samir & Viktor i duellen mot Dolly Style.

Finalen

Eftersom folkets poäng delas ut grundat på hur mycket röster bidraget fått är finalens röstningsförhållanden kända sedan lördagen.

I de detaljerade röstningssiffrorna ser vi att Frans distanserade folkets tvåa Wiktoria med 609 567 röster. Mellan Wiktoria och David Lindgren, folkets tolva, skilde det 467 005 röster.

Minsta marginalerna

• I Andra chansen skilde bara 11 231 röster i duellen mellan Isa och finalisten SaRaha.

• Närmast att knipa en direktplats till finalen av Andra chansen-bidragen var Isa. I deltävlingen fick hon 849 596 röster, medan tvåan David Lindgren slutade på 872 272 – en differens på 22 676 röster.

• I deltävlingen var det bara 11 411 röster som gav SaRaha en plats i Andra chansen i stället för SMILO.

• Marginalerna mellan bidragen i finalen var överlag rekordartat liten. Den minsta differensen mellan två bidrag i Melodifestivalen 2016 återfinns också där, när Ace Wilder fick 2 590 röster mer än Boris René. Det betydde emellertid bara att båda fick 35 poäng av folket.

Största segrarna

• Högst procentandel av rösterna i sin deltävling hade Frans med 22,23 %. Appen och de nya röstningsreglerna förefaller ha lett till jämnare deltävlingar. Han kan till exempel inte matcha YOHIO:s rekord från Karlskrona 2013 – 47,2 % av rösterna.

• Störst segermarginal i röster räknat stod Frans också för. Med sina 1 018 168 röster var han 80 793 före tvåan Molly Sandén.

Högst och lägst

• Flest faktiska röster i en deltävling 2016 fick Frans med 1 018 168.

• Deltävlingsvinnaren med lägst antal röster var Wiktoria med 924 003.

• Den deltävlingstrea som fick det högsta antalet röster under turnén var Isa med 849 596.

• Deltävlingstrean med lägst antal röster var Boris René med 656 412.

• Den deltävlingsfemma, som alltså missade fortsatt tävlande, som fick det högsta antalet röster var Mimi Werner med 684 445.

• Deltävlingsfemman med lägst antal röster var Krista Siegfrids med 488 642.

• Det bidrag som fick det lägsta antalet röster i Melodifestivalen 2016 var Pernilla Anderssons med 258 740.

• Flest röster av de bidrag som hamnade sist i deltävlingarna fick Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson med 371 290.

Röstningsomgångarna

• I appen erbjuds fem röster per bidrag. Möjligen hade de flesta förbrukat sina app-röster när det var dags för den andra omgången i deltävlingarna, för här var antalet röster en bråkdel av den första omgångens noteringar. Resultatet nollställs inte, utan rösterna i den andra omgången adderas i stället till de röster som inkom i omgång ett. Men Frans lyckades ändå samla 147 443 röster den andra omgången. Lägst antal röster i årets röstningsomgång två hade Dolly Style med 33 537 röster.

• Flest röster i den första omgången i årets fyra deltävlingar lyckades Lisa Ajax samla. Hon toppade listan i deltävling 3 med 880 118 röster, medan Frans resultat i den första omgången av deltävling 4 var 870 725 röster.

Röstningssiffran som angavs i samband med finalen av Melodifestivalen 2016 har justerats ner med 8 798 röster. Skälet är att den siffra som först angavs även omfattade vissa ogiltiga röster, bland annat fall där tittare telefonröstat mer än maximala 20 gånger. Det korrekta röstningsrekordet från finalsändningen är 12 634 477.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest