Allt du behöver veta om Sångfågeln

Själva fågeln är gjord i brons med guldvingar.
Själva fågeln är gjord i brons med guldvingar.

Här är historien bakom Melodifestivalens omtalade statyett.

Sångfågeln kallas den statyett som delas ut till skaparna bakom det vinnande bidraget i Melodifestivalens final varje år. Som högst kan det delas ut tre sångfåglar till ett bidrag: En till artisten eller artisterna, en till textförfattaren och en till den som skrivit musiken.

Statyettens fullständiga namn är Den stora sångfågeln och är en skulptur designad av konstnären Ernst Billgren, numera Wilhelm von Kröckert.

Själva fågeln är gjord i brons med vingar i guld i form av noter. Numera förnyas färgen på mosaiken på sockeln som fågeln står på varje år. Vinnaren av Melodifestivalen 2017 kommer  att ta emot en Sångfågel med ett podie täckt av guldfärgad mosaik.

Hängt med sedan 2005

Statyetten har delats ut sedan Melodifestivalen 2005, när Martin Stenmark tog hem vinsten med ”Las Vegas”. Senare samma år hölls galan Alla tiders Melodifestival för att fira Melodifestivalens 50-årsjubileum. Under galan tilldelades alla tidigare vinnare en Sångfågel.

Sångfågeln finns utplacerad att beskåda på arenorna under alla deltävlingar för publiken för såväl genrepen som direktsändningen.