Allt om Lilla Melodifestivalen och Junior Eurovision Song Contest 2014

Bild på när Julia Kedhammar repeterar Sveriges bidrag inför Junior Eurovision Song Contest 2014 på Malta.
Julia Kedhammar repeterar Sveriges bidrag inför Junior Eurovision Song Contest 2014 på Malta.

Läs allt om artister, regler och programledare i Junior Eurovision och Lilla Melodifestivalen 2014. Julia Kedhammar (14) vann Lilla Melodifestivalen med ”Du är inte ensam”, som därmed blev Sveriges bidrag i Europa.

Lördagen den 15 november 2014 tävlade Julia Kedhammar i Junior Eurovision Song Contest 2014. Det skedde efter att hon vunnit Lilla Melodifestivalen i konkurrens med sju andra finalbidrag.

Så var Lilla Melodifestivalen 2014

Utöver vinnaren rangordnades inga av bidragen i finalen av Lilla Melodifestivalen:

 • Vinnare: Julia Kedhammar – ”Du är inte ensam”
 • Skyscraper – ”Här är vi nu”
 • Vilma Larsson – ”Stilla”
 • Kevin Körber – ”När hoppet tar slut”
 • Felix Laurent – ”Jag trodde på oss”
 • Ella Rammelt – ”Oslagbara”
 • Tove Burman – ”Rebell”
 • Paulina Pancenkov – ”Jag saknar dig så”

Lilla Melodifestivalens final 2014 ägde rum på Gröna Lunds stora scen i Stockholm den 6 juni. Juryn som utsåg Julia Kedhammar till vinnare bestod av Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman, Svensktoppens programledare Carolina Norén och SVT-programledaren Malin Olsson. Programledare under finalen var Kim Ohlsson.

Till Lilla Melodifestivalen 2014 kunde ungdomar mellan 12 och 16 år söka. Under antagningstiden skickades uppemot 1 000 bidrag in. De sökande skickade in ett sångprov och fick under programseriens gång skriva sitt bidrag tillsammans med stjärnkompositörerna Linda Sundblad, Jimmy Jansson, Thomas G:son och Marcos Ubeda. Vinnarlåten ”Du är inte ensam” skrev Julia Kedhammar tillsammans med Thomas G:son.

Inför Junior Eurovision Song Contest 2014 sände SVT tre avsnitt av Lilla Melodifestivalen i Barnkanalen: två införprogram och så finalen från Gröna Lund. Sveriges Radio följde Lilla Melodifestivalen ingående när tävlingen avgjordes under våren och sommaren. Läs mer om hur tävlingen var på Sveriges Radios Lilla Melodifestivalen-sajt.

Junior Eurovision Song Contest 2014: Slutresultatet

Junior Eurovision Song Contest 2014 var den tolfte upplagan av musiktävlingen. Tävlingen gick av stapeln på Malta den 15 november 2013 i en stor show som du kunde se direkt i Barnkanalen klockan 19.00–21.30.

Här är hela startordningen:

 1. Italen: Vincenzo Cantiello – ”Tu primo grande amore”. 159 poäng.
 2. Bulgarien: Krisia, Hasan and Ibrahim – ”Planet of the Children”. 147 poäng.
 3. Armenien: Betty – ”People of the Sun”. 146 poäng.
 4. Malta: Federica Falzon – ”Diamonds”. 116 poäng.
 5. Ryssland: Alisa Kozhikina – ”Dreamer”. 96 poäng.
 6. Ukraina: Sympho-Nick – ”Spring Will Come”. 74 poäng.
 7. Vitryssland: Nadezhda Misyakova – ”Sokal (Falcon)”. 71 poäng.
 8. Nederländerna: Julia – ”Around”. 70 poäng.
 9. Cypern: Sophia Patsalides – ”I pio omorfi mera – The Most Beautiful Day”. 69 poäng.
 10. Serbien: Emilija Djonin – ”Svet u mojim očima/World in My Eyes”. 61 poäng.
 11. Georgien: Lizi Japaridze – (Lizi Pop) – ”Happy Day”. 54 poäng.
 12. Slovenien: Ula Ložar – ”Nisi sam/Your Light”. 29 poäng.
 13. Sverige: Julia Kedhammar – ”Du är inte ensam”. 28 poäng.
 14. Montenegro: Maša Vujadinovic & Lejla Vulić – ”Budi dijete na jedan dan”. 24 poäng.
 15. San Marino: The Peppermints – ”Breaking My Heart”. 21 poäng.
 16. Kroatien: Josie – ”Game Over”. 13 poäng.

Programledare var Moira Delia, som varit värd för flera upplagor av Maltas nationella melodifestival.

Alla i tävlingen behövde sjunga på riktigt och texten ska huvudsakligen vara på det egna språket.

Debuterade i tävlingen gjorde Italien, Montenegro och Slovenien. Dessutom återkom Kroatien, Cypern, Serbien och Bulgarien efter flera års frånvaro. Av de länder som deltog 2013 uteblev Azerbajdzjan, Makedonien och Moldavien.

I tävlingen 2013 representerades Sverige av Eliias (Elias Elffors Elfström), som nådde en niondeplats. Julia Kedhammar och Eliias går båda i skolan Kulturama i Stockholm. Eliias följde i spåren på Lova Sönnerbo, som slutade sexa. Året innan var det Erik Rapp som försvarade de svenska färgerna, med en niondeplats som följd. Sveriges bästa placering i tävlingen är Molly Sandéns tredjeplats från 2006.

Sveriges favorit åtta

Sveriges poäng i omröstningen under Junior Eurovison 2014 delades ut av Elias Elffors Elfström, som tävlade för Sverige 2013. Resultatet grundas till häften på folkets telefon- och sms-röster och till hälften på rösterna från den nationella juryn. Så här såg hela Sveriges topplista ut:

 1. Nederländerna 12 poäng
 2. Bulgarien 10 poäng
 3. Armenien 8 poäng
 4. Italien 7 poäng
 5. Cypern 6 poäng
 6. Vitryssland 5 poäng
 7. Malta 4 poäng
 8. Serbien 3 poäng
 9. Slovenien 2 poäng
 10. Ryssland 1 poäng

Med ett svenskt telefonabonnemang kunde du inte rösta på Sverige. Målet med Junior Eurovision är att rösta fram det bästa bidraget, och om det gick att rösta på sitt eget land har man tänkt att många skulle göra det bara för att det är just det egna landet.

De svenska juryrösterna

Hälften av resultatet från varje land i finalen baserades på tittarnas röster. Den andra häften avgjordes av landets jurygrupp. I jurygrupperna sitter fem personer som arbetar med musik på olika sätt.

Samuel Andersson (assisterande tv-producent), Daniel Réhn (manusförfattare till show och tv), Marie Olofsson (tv-showkoordinator), Gustav Dahlander (redaktör för Melodifestivalens webbplats) och Mirja Bokholm (tv-projektledare). Arbetet övervakades av notarius publicus Christer Björk.

Den svenska jurygruppens topplista såg ut så här: 1. Nederländerna. 2. Cypern. 3. Italien. 4. Armenien. 5. Bulgarien. 6. Serbien. 7. Malta. 8. Ukraina. 9. Vitryssland. 10. Georgien.

Det fanns även en egen jurygrupp bestående av ett barn i varje land. Rösterna från barnens internationella jurygrupp var de första som presenterades i finalen. Den svenska medlemmen i barnens jurygrupp var Felix Laurent, som tävlade i Lilla Melodifestivalen 2014.

Chatt med kommentatorerna

Finalen sändes direkt från Malta och anläggningen Malta Shipbuilding vid staden Marsa. Lokalen, som är en ombyggd varvsbyggnad, inrymde drygt 4 000 åskådare. Det här var första gången Malta stod värd för ett Eurovision-evenemang, och för första gången hade tävlingen inte en värdstad – hela Malta utgjorde värd-ö.

Svenska kommentatorer var Edward af Sillén och Ylva Hällen, för fjärde året i rad. Parallellt med sändningen kunde du chatta med Ylva och Edward på svt.se/melodifestivalen.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest