"Euphoria"-koreografen Ambra Succi har skapat Robins Stjernbergs nummer

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Robin Stjernberg diskuterar med biträdande tävlingsproducent Mari Ryberger och koreografen Ambra Succi.

På lördag kommer Robin Stjernbergs fem dansare leverera ett dansnummer signerat Ambra Succi - koreografen bakom Loreens "Euphoria"-nummer.

Med sig på scen har Robin fem dansare som framför en koreografi av Ambra Succi. Hon är bland annat känd för att ha koreograferat dansnumret som Loreen Talhaoui och Ausben Jordan framförde till vinnarbidraget "Euphoria".

"Blev väldigt rörd"

Med koreografin till Robin Stjernbergs bidrag "You" har Ambra försökt visualisera det som låten handlar om.

– Robin har ju skrivit låten till sin pappa och jag blev väldigt rörd när han berättade det för mig. Jag har försökt göra numret ärligt och på riktigt med känslor. Robin är lycklig idag, men har haft en tuff resa och det är det jag har försökt visualisera, säger Ambra.

Hur skapar du en ärlig och känslosam koreografi?

– Jag skalar av, tar bort danssteg och vågar landa i känslor. Det är ofta många danssteg i sådana här nummer, men det är pauserna man minns. När man vågar frysa en bild eller när en skiftning och förändring i tempo sker.

Contemporary jazz möter breakdance och hiphop

Dansarna Eva Kavenstrand, Alina Bjerkland och Anna Holmström framför contemporary jazz-dans medan Mario Amigo Perez och Joao Assuncao kör breakdance och hiphop.

– Jag vill jobba med kontraster. Det klassiskt vackra mot hårdare roughness. För att så är livet - det har både fina och tuffa sidor. Och därför gillar jag det här mötet mellan kontrasterna.

"Min identitet finns med"

Koreografin till "You" har inga direkta likheter rörelsemässigt med dansstycket till "Euphoria", men att Ambra ligger bakom de båda numren lyser igenom

– Det är klart att min identitet finns med i alla stycken jag gör. Självklart försöker jag förstärka artisten - det är min uppgift. Men jag vill varken bli eller försöka vara någon annan.

"Man måste våga landa i sitt artisteri"

Robins framträdande är påfrestande sångmässigt och dansen står framför allt hans fem dansare för.

– Det finns en styrka i att våga landa i det man gör och inte lägga på en massa krimskrams eller fylla ut. Om man har en mäktig röst, känsla och teknik så måste man våga landa i sitt artisteri och bara njuta. Som Robin gör.

Robin blev tårögd av Ambras koreografi

– Jag blev helt tårögd första gången jag såg koreografin. Ambra har verkligen förstärkt alla känslor, det är helt magiskt, säger Robin.

"Fokuserar på sången"

Robins sång i "You" växlar ofta mellan bröströst och falsett, vilket innebär att han valt bort dansen.

– Jag fokuserar på sången och att hitta lugnet för att kunna förmedla det jag vill. Det är det som är det viktiga för mig, säger han.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest