Aninia: Allt du undrat om okända sångerskan med Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen 2017

Jon Henrik Fjällgren och Aninia
Aninia och Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgrens sångpartner Aninia berättar om sig själv. ”Jag tycker om artisteriet som ett helhetsskapande”.

Jon Henrik Fjällgren är sedan tidigare känd hos Melodifestival-publiken efter att ha medverkat i tävlingen för två år sedan. Kollegan Aninia var däremot ett nytt ansikte för tittarna och många har undrat vem detta mystiska väsen är.

För på scen ser hon ut som ett mystiskt och drömskt väsen med sina böljande kläder, sina svepande rörelser, det stora håret och det guldiga mönstret i pannan. Många har blivit nyfikna på vem hon är, vad hon gör och hur hon hamnade i Melodifestivalen.

Själsligt möte

Artisten jobbar med låtskrivarna som ligger bakom bidraget och hade en dag berättat att de söker en sångerska och att Aninias ande skulle passa i projektet. De provade några andra sångerskor, men tyckte att Aninia passade bäst. Hon har beskrivit det som att det uppstod ett själsligt möte när hon och Jon Henrik möttes.

Inte första gången i Mello

Men faktum är att det inte är första gången Aninia står på Melodifestivalens scen. Artisten var nämligen bakgrundsdansare i Melodifestivalen 2009 åt Velvet som tävlade med bidraget ”The Queen”. Aninia är född i en familj som jobbar i branschen och det var därför naturligt att hon gled in på artistspåret.

Artisteriet som ett helhetsskapande

Aninia har många strängar på sin lyra och skulle kunna beskrivas som en mångsidig konstnär. Hon uttrycker sig bland annat i dans, sång, rörlig bild och yoga.

– Jag tycker om artisteriet som ett helhetsskapande. Det är inte bara sång eller musik, utan jag tycker om helheten med det visuella och allt, säger hon.

Förstå vår plats

Till yogan kom hon efter att ha känt att dansen var för begränsande och hon förklarar att yogan hjälper henne med inspiration och kraft. Hon har dessutom studerat metaphysical sciences som handlar om yoga, energier och kristaller.

– Det är ett så bra koncept i yogan. För det psykiska och för kroppen. Den kan hjälpa oss att förstå vår plats. Många är deprimerade och vet inte vad de ska göra med sina liv, det finns jättemycket bra saker i yogan, säger hon.

Artistnamnet

Artistens egentliga namn är Elin och artistnamnet Aninia är vad hennes pappa från början ville att hon skulle döpas till efter en släkting. Aninia har själv funderat många gånger på att byta till det, men använder det än så länge bara som artist. Hon berättar att det är ganska skönt att ha två olika namn.

– Jag kan känna – det är inte jag som står där för mitt ego och liksom ”kolla på mig, här är Elin”. Elin betalar sina räkningar och gör alla de där sakerna man måste göra men Aninia är den som levererar det här som jag skapar.

”Det känns helt rätt för mig”

Artisten säger att hon inte gör så många kommersiella saker och att hon inte har en stark önskan om att bli känd utan att förmedla.

– Jag kände att skulle jag göra Mello så skulle det vara med någon som Jon Henrik med hela den här auran och allt vad det har blivit. Det känns helt rätt för mig.