Anouk bäst – men Danmark vinner

Bild på Anouk.
Anouks låt var favoriten i första Inför Eurovision Song Contest 2013.

På söndagen var det dags för årets första Inför Eurovision Song Contest 2013. Niklas Strömstedt och Malin Roos gästades av Rickard Engfors och grottade ner sig i trovärdighet, inlevelse och scenspråk. Se hela programmet här.

Rickard Engfors är en räv inom Melodifestivalen, som setts kring tävlingen i många sammanhang. Han har designat scenkläder, och själv varit med och gjort ett 30-tal bidrag.

Tillsammans lyssnade, iakktog och kommenterade sig han, Niklas Strömstedt och Malin Roos igenom de tio första bidragen i semifinal ett. De bidrag som trion tyckte var mest heta var Nederländerna, som de var överens om att måste till final. 

Mäktig i all sin enkelhet

– Man vet inte hur det går i Eurovision med Nederländernas bidrag, det är ju "på riktigt"-musik, funderar Rickard Engfors, och drar slutsatsen:

– Det räcker med ett litet leende från henne för att man ska se att hon är en person som man vill lyssna på och veta mer om.

Efter en genomlyssning av de tio bidragen är alla överens om att Anouks enkla och ändå mäktiga bidrag är bäst.

– Om man tänker på vad vi här hemma kommer att spela, är vi ju rätt överens, konstaterar Rickard Engfors.

Anouk har bäst låt – och Danmark mest guldvittring

Men uppgiften är inte att finna en personlig favorit, utan att försöka känna in vilka låtar som de tror kommer att gå bäst i Eurovision.

– Jag tror att Danmarks låt innehåller alla de perfekta ingredienserna som man vill ha, säger Rickard Engfors.

Och Emmelie de Forests tårar blev till guld. Hennes bidrag blev det utvalda som trion spår går allra bäst av dessa tio i Malmö.

Nästa söndag är det dags för Shirley Clamp att gästa studion och välja, vraka och vrida på ett gäng nya bidrag. Sista söndagen före Eurovision kommer Robin Stjernberg, Niklas Strömstedt och Malin Roos att välja vilken som har allra mest guldvittring av de fyra utvalda bidragen från varje program.