Armenien återvänder till Eurovision Song Contest

Foto: Martin Meissner/Scanpix

På grund av den politiska konflikten med Azerbajdzjan valde Armenien i år att bojkotta Eurovision Song Contest. Nu bekräftar de att det blir en comeback när tävlingen kommer till Sverige.

Någon officiell anledning till avhoppet i år angavs aldrig, men enligt uppgift ska konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om området Nagorno-Karabach vara den bakomliggande faktorn. Armenien hade då redan bekräftat sin medverkan, och stred därmed mot reglerna då de efter deadline valde att hoppa av.

– Vi är uppriktigt besvikna att de valt att dra sig ur årets Eurovision Song Contest. Trots EBU:s och värdlandets tv-bolags ansträngningar för att säkerställa ett smidigt deltagande för den armeniska delegationen i årets tävling har omständigheter utanför vår kontroll lett till det här olyckliga beslutet, sade Eurovisionschefen Jon Ola Sand i samband med händelsen tidigare i våras.

Nästa år kommer Eurovision Song Contest till Sverige – och redan nu har Armenien bekräftat att de kommer att finnas med på listan över deltagande länder. Det blir därmed sjunde gången som landet deltar. Första gången var 2006.

Även Albanien och Österrike har bekräftat att de kommer att ställa upp.

Melodifestivalen

Musiktävling