Australien är klart för Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm

Foto: Andres Putting/EBU
Australiens Guy Sebastian repar inför Eurovision Song Contest 2015.

”Vi tror starkt att Eurovision har potentialen att utvecklas till ett globalt event. Australiens fortsatta medverkan i tävlingen är ett spännande steg i den riktningen”, säger EBU-chefen Jon Ola Sand.

Svt.se/melodifestivalen kunde redan i maj berätta att möjligheten fanns att Australien skulle få en fast plats i Eurovision Song Contest.

Och nu står det klart att förra årets historiska premiär för landet inte var en engångsföreteelse. Landet kommer att medverka i Eurovision Song Contest i Stockholm i maj 2016.

– Återkopplingen vi har fått från tittare, fans, press och tv-kanaler efter att Australien var med i Wien har varit överväldigande, säger Jon Ola Sand.

– Vi tror starkt att Eurovision har potentialen att utvecklas till ett globalt event. Australiens fortsatta medverkan i tävlingen är ett spännande steg i den riktningen. Det återstår att se vad eventet kan utvecklas till i framtiden.

"Det tillför en positiv energi"

Christer Björkman tycker att Australiens medverkan i tävlingen är positivt.

– Jag tycker att det är jätteroligt att Australien är med igen. Jag tycker att deras medverkan förra gången tillförde en positiv energi. Jon Ola Sands beskrivning av utvecklingsmöjligheterna för Eurovision Song Contest är spännande och jag ser positivt på utvecklingen, säger Christer Björkman.

Ingen permanent plats

I Wien var Australien garanterad en plats i finalen. Nästa år kommer de att tävla i en av semifinalerna. Det är fortfarande inte bestämt om Australien kommer att få en permanent plats i tävlingen.

Om Australien skulle vinna Eurovision Song Contest 2016 kommer 2017 års tävling att arrangeras någonstans i Europa av den australiska tv-kanalen SBS tillsammans med en europeisk tv-kanal.

41 länder deltar

Eurovision Song Contest 2016 sänds 10, 12 och 14 maj från Globen i Stockholm och är en samproduktion mellan SVT och EBU. 41 länder förväntas delta.

Det står dessutom klart att Australien kommer att göra sin debut i Junior Eurovision Song Contest 2015, som anordnas i Bulgarien på lördag.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest