Australien tävlar i Eurovision Song Contest 2015

Petra Mede Leder Eurovision Song Contest 2013
Petra Mede leder Eurovision Song Contest 2013.

Australien kommer att delta som tävlande land i finalen av Eurovision Song Contest 2015 i Wien.

Den europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har beslutat att ge Australien en plats i tävlingen i maj. Det uppger den officiella webbplatsen Eurovision.tv i kväll. Landet kommer att vara direktkvalificerat till finalen.

Australiens deltagande i tävlingen beskrivs som en engångsföreteelse. Att ge landet en biljett till Eurovision Song Contest är ett led i firandet av tävlingens 60-årsjubileum. Åtgärden samspelar också med årets tema Building Bridges ('bygger broar').

– Det här är ett djärvt och samtidigt otroligt spännande drag. Det är vårt sätt att säga: nu firar vi den hör festen tillsammans! säger Jon Ola Sand, EBU-chef för Eurovision Song Contest, till Eurovision.tv.

Intresset för Eurovision Song Contest i Australien har varit stort under årtionden, och i Köpenhamn i maj bidrog landet med en mellanakt. Det australiska tv-bolaget SBS är associerad medlem i EBU.

I och med detta kommer 40 länder delta i tävlingen. Australien kommer också att rösta i omröstningen. Vilket bidrag Australien kommer att tävla med presenteras senare.