Behrang Miris kamp – därför ställer Malena Ernman upp i Melodifestivalen 2015

Den antirasistiska kampen tillsammans med Behrang Miri fick vinnaren från 2009 att komma tillbaka. ”Jag tycker att han är en extremt viktig person i Sverige just nu”, säger hon. Här är Malena Ernmans skräll-comeback i Melodifestivalen.

Begränsad tid: Se klippet från torsdagens repetition av ”Det rår vi inte för” med Malena Ernman, Behrang Miri och Victor Crone ovan.

Det började som ett skämt på Twitter. Men nu berättar Malena Ernman om den egentliga anledningen till att hon är med i Melodifestivalen 2015.

– Jag är med eftersom jag känt Behrang Miri ett tag. Vi är stora antirasister båda två och har jobbat mycket med det, säger hon till svt.se/melodifestivalen.

– Jag tycker att han är en extremt viktig person i Sverige just nu, och för den sakens skull backar jag upp honom.

”Emot rasism”

Malena Ernman blev känd i hela Sverige när hon vann Melodifestivalen 2009 med ”La Voix”. Nu kommer hon att synas och höras i ”Det rår vi inte för” tillsammans med Behrang Miri och refrängsångaren Victor Crone. Att hennes personliga varumärke ska äventyras av att medverka i Andra chansen i Helsingborg avfärdar Malena Ernman.

– Mitt varumärke just nu är att jag är emot rasism. Då står man för en ganska bra sak. Jag backar upp honom, mitt eget varumärke har inte så mycket med det här att göra, utan det här gör jag som en vän och för att jag tycker att det här är viktigare än musik. Och jag tycker att låten är fantastisk, säger hon.

Vill inte synas

På torsdagens repetition medverkade Malena Ernman för första gången i bidraget. Diskussionen i ”viewing room”, där artisterna utvärderar tv-produktionen, handlade till stor del om Malenas roll.

– Jag vill vara med så lite som möjligt och de vill ha med mig mycket. Min idé var att jag skulle höras i bakgrunden, men de fick sin vilja igenom. Vi hamnar någonstans mitt emellan, säger hon.

Malenas sjunger i introt, i vers två när Behrang rappar och mot slutet när Victor Crone går upp i höjningen.

I deltävlingen i Göteborg hade bidraget en elektronisk operaröst i den förinspelade musiken.

– Jag skämtade och skrev att det enda som suger med låten är att det fanns ett fejk-opera-intro. De borde ha en riktig operasångare. Sedan kom vi på att jag faktiskt kan göra det. Så det började som ett skämt, berättar hon.

– Jag får skylla mig själv när jag skrev att de behövde en riktig operasångare. Och så råkade jag vara hemma och ledig.

Scenklädernas budget: Max tusen kronor

Efter att hon skojat med Behrang Miri om att medverka blev det snart klart att Malena Ernman i Melodifestivalen 2015 var en möjlighet. Skivbolaget gav tummen upp.

– Att jag ska vara med har jag vetat ett tag, men hur och var och när har stabiliserats först den senaste dagen, berättar hon.

Vilken klänning hon ska bära inför tre miljoner svenskar på lördag är en sak som är oklar. Men Malena har alternativ – och skälet finns i hennes inköpsstrategi. Hon köper aldrig för över tusen kronor utan inriktar sig på second hand och rea.

– Scenkläder vet jag fortfarande inte vad jag ska ha. Jag har aldrig stylist, men jag har ungefär femhundra billiga klänningar hemma. Jag har tio med mig i en kasse, säger hon.

Vill inte tävla själv

Malena Ernman gör ett gästspel i Melodifestivalen 2015. Men att hon skulle komma tillbaka i tävlingen som soloartist är inte aktuellt.

– Jag tittar in i alla artisters ögon och ser stressen och adrenalinet som pumpar, och då tycker jag att det är ganska skönt att ha det gjort och aldrig göra det igen. Det här räcker, säger hon.